Priče > Čuvarkuća

Oni su ODBAČENI od onih koje NAJVIŠE VOLE - možda možete da učinite nešto na NJIHOV DAN

Zaštita napuštenih pasa i mačaka nije moguća bez primene zakona koji se odnose na prava, obaveze i odgovornosti vlasnika

Autor: telegraf.rs

21/08/2022 > 12:36

podeli vest:

Oni su ODBAČENI od onih koje NAJVIŠE VOLE - možda možete da učinite nešto na NJIHOV DAN
Foto: Pixabay.com


Statistika pokazuje da oko 75 posto svetske populacije pasa i mačaka nema dom. Nekontrolisano razmnožavanje i neodgovorno vlasništvo su glavni krivci velikog broja ničijih ljubimaca, prenosi Telegraf.

Većina vlasnika u Srbiji smatra sterilizaciju, odnosno kastraciju nehumanim činom lišavanja životinje potomstva, te ih ne podvrgava ovom zahvatu.

Jedan od najvećih problema u našim sredinama predstavlja izbacivanje na ulicu nesterilisanog psa ili mačke. Doskorašnji članovi porodice, postaju lutalice. Prepušteni ulici, bez hrane i nege, moraju se prilagoditi surovim uslovima života i konkurenciji koja deli istu sudbinu.

Zaštita napuštenih pasa i mačaka nije moguća bez primene zakona koji se odnose na prava, obaveze i odgovornosti vlasnika. Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije ima 89 članova koji regulišu prava četvoronožaca.

U Evropi se primenjuje zajednička Evropska konvencija o zaštiti kućnih ljubimaca koja je doneta u Strazburu 1987, a u Srbiji je ratifikovana 2010. godine Zakonom o potvrđivanju Evropske konvencije o zaštiti kućnih ljubimaca.

Foto: Pixabay.com

 

Jedan od najvećih problema u našoj sredini predstavlja izbacivanje na ulicu nesterilisanog psa ili mačke. Doskorašnji članovi porodice, postaju lutalice. Prepušteni ulici, bez hrane i nege, moraju se prilagoditi surovim uslovima života i konkurenciji koja je doživela istu sudbinu.

Međunarodni dan napuštenih životinja obeležava se dva puta godišnje: 4. aprila i treće subote u avgustu. Ovaj dan ustanovljen je 1992, a ove godine obeležava se 21. avgusta. Idejni tvorac je Helen Džouns, osnivač organizacije ISAR, jednog od pionirskih udruženja za brigu o pravima životinja. 

Cilj Dana napuštenih životinja je podizanje svesti o odgovornom vlasništvu, poštovanju dobrobiti životinja i prednosti udomljavanja nad kupovinom.

Ostavite komentar