Priče > Biznis

Vučević na sednici izneo DOBRE REZULTATE privrednog rasta: "Neophodno je pravovremeno REAGOVATI"

Premijer je ukazao da je privredni rast u prvom kvartalu iznosio 4,7 odsto što je više od predviđenog

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

14/06/2024 > 13:59

podeli vest:

Vučević na sednici izneo DOBRE REZULTATE privrednog rasta: "Neophodno je pravovremeno REAGOVATI"
Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic


Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević predsedavao je danas sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj su analizirani rezultati ostvareni u svim oblastima važnim za stabilnost domaće ekonomije i održivi privredni rast.

Vučević ocenio je da je neophodno sagledati trenutno stanje srpske privrede i pravovremeno reagovati kako bi naša zemlja u tekućoj godini ostvarila što bolji privredni rast koji direktno utiče na život građana, mir i stabilnost zemlje, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Premijer je ukazao da je privredni rast u prvom kvartalu iznosio 4,7 odsto što je više od predviđenog i naglasio da su industrija, građevinarstvo, poljoprivreda i prerađivačka industrija oblasti koje su ključne za ostvarivanje privrednog rasta i koje su ostvarile veliki napredak u prvom kvartalu ove godine.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

 

Mere preduzete u privlačenju direktnih stranih investicija u prethodnoj godini bile značajan pokretač domaće privrede i dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta. Na sednici je naglašeno da Plan "Srbija 2027" za period od 2024. do 2027. godine predviđa sveobuhvatni razvoj Srbije, među kojima su programi za podizanje životnog standarda građana.

Kada je u pitanju poljoprivreda, podvučen je značaj ulaganja u sisteme za navodnjavanje, zaštitu od poplava, prečišćavanje otpadnih voda i elektrifikaciju polja a poseban akcenat stavljen je na dodatne podsticaje stočarstvu.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

 

Kako bi se očuvao održiv privredni rast, navedena je neophodnost daljeg ulaganja u kapitalne projekte u oblasti putne i železničke infrastrukture, ali i efikasne realizacije i izvršenja budžeta u oblasti zdravstva, energetike, zaštite životne sredine, sportske i komunalne infrastrukture.

Na sednici je zaključeno da je neophodno u narednom periodu dodatno razvijati oblast građevinarstva, pre svega daljim privlačenjem stranih investicija, i pratiti brzinu izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola kako bi se oslobodio pun potencijal privatnih investicija u Republici Srbiji.

Zaključeno je i da će poseban akcenat biti na razvoju prerađivačke industrije i pronalaženju novih tržišta za izvoz domaćih proizvoda.

Ostavite komentar