Priče > Biznis

NEPRIKOSNOVENA INVESTICIJA U SRBIJI! Stiže najmoderniji SIMULATOR LETENJA za putničke avione, a evo kako IZGLEDA

Kako je navela Gabrijela Grujić nabavka dva simulatora vrednosti je 13 miliona evra

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

22/04/2024 > 13:28

podeli vest:

NEPRIKOSNOVENA INVESTICIJA U SRBIJI! Stiže najmoderniji SIMULATOR LETENJA za putničke avione, a evo kako IZGLEDA
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Vazduhoplovna akademija uskoro postaje vlasnik tehnološki najnaprednijeg simulatora letenja za obuku pilota putničkih aviona tipa Erbas A320 nakon što je potpisan ugovor za njegovu nabavku od kanadske kompanije CAE, najavila je danas v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić.

Ona je na otvaranju Vazduhoplovnog samita jugoistočne Evrope (Southeast Europe Aviation Summit - SEAS), koji se danas i sutra održava u Beogradu kazala da će time Vazduhoplovna akademija postati najkonkurentnija regionalna škola za obuku pilota putničkih aviona.

- Danas mogu objaviti da je potpisan ugovor za simulator za Vazduhoplovnu akademiju, koji će se instalirati u namenski izgrađenoj zgradi u okviru Vazduhoplovne akademije na Dorćolu - rekla je Grujić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Ona je precizirala da će Vazduhoplovna akademija postati korisnik Level D simulatora, ali i "Flat Panel Trainera", takođe za tip A320 (CAE 400 XR Series), a nabaviće i FTD-a (Flight Training Device) za tip helikoptera "Erbas H145".

Prema njenim rečima, isporuka Level D simulatora, trenutno tehnološki najmodernijeg simulatora letanja u ovom delu Evrope, očekuje se za godinu dana i koristiće se za obuku pilota putničkih aviona koji su prethodno svoju obuku završili u Trening centru Vazduhoplovne akademije.

Nabavka simulatora, kako je dodala, budućim pilotima će omogućiti da stiču veštine u realističnom okruženju pilotske kabine, a imaće veliki značaj i za nacionalnu avio - kompaniju, koja će sada moći da svoje pilote za tip aviona Erbas A320, koje već poseduje u floti, obučava u Srbiji. Takođe, nabavka će uticati i na razvoj same Vazduhoplovne akademije, koja je nedavno potpisala ugovor za obuku 500 kadeta pilota iz Indije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Plan Kancelarije za dualno obrazovanje i Vazduhoplovne akademije je da u narednom periodu nabavi i FTD ("Flight Training Device") za tip helikoptera Erbas H145 i time dodatno pozicionira Akademiju kao regionalnog lidera u obuci pilota - dodala je Grujić.

Prema njenim rečima, ovo je najveća investicija u obuci vazduhoplovnog kadra Srbije u poslednjih 30 godina i nabavka dva simulatora vrednosti je 13 miliona evra.

Grujić je podsetila da je zahvaljujući kreditu od 65 miliona evra, koji je obezbedila Vlada Srbije, kreiran nacionalni vazduhoplovni trening centar u kome su na jednom mestu objedinjeni srednje i visoko dualno obrazovanje za školovanje kadrova za potrebe domaćih i stranih avio-kompanija, poput pilota, avio-mehaničara, kontrolora letenja i kabinskog osoblja.

Kako je istakla, Vazduhoplovna akademija Beograd ima potpisane ugovore o dualnom obrazovanju sa svim značajnijim kompanijama iz oblasti civilnog vazduhoplovstva, među kojima su MTU (MTU Maintenance Serbia doo), Er Srbija, Aviaprajm i Aerodromom "Nikola Tesla" - Vansi erports (Vinci Airports), a sarađuje i sa velikim evropskim vazduhoplovnim kompanijama.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek rekao je da je za zemlju jako važno da ima sopstvenu vazduhoplovnu akademiju uključujući i simulatore jer je to veoma značajno za obuku budućih pilota. Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da je Er Srbija jedna od najuspešnijih regionalnih aviokompanija i da je veoma dobro poslovala i radila na integrisanju, uključivanju novih aviona u flotu, kao i na novom aerodromu.

- Mislim da je vreme da obratimo više pažnje na ono što ova industrija radi - rekao je Hil govoreći na samitu i istakao da Srbija i Amerika imaju rastuće ekonomske, prijateljske i političke odnose, kao i da su oni sve bolji u bezbednosnoj oblasti što se tiče regiona.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Predstavnik Erbasa za region jugoistočne Evrope Akeksandar Bojanić, rekao je da je ta grupa dugo godina prisutna u Srbiji i da uspešno sarađuje sa ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova.

- Veoma smo zadovoljni tom saradnjom i gledamo da se naše partnerstvo razvija i u narednim godinama. Imamo već dobre ideje za budućnost - rekao je on.

Na Vazduhoplovnom samit jugoistočne Evrope (Southeast Europe Aviation Summit - SEAS koji se 22. i 23. aprila održava u Beogradu učestvuje preko 170 kompanija i više od 1.400 lidera i profesionalaca iz avio-industrije.

Ostavite komentar