Priče > Biznis

Poznata fabrika vozila ostala bez struje, pa stala PROIZVODNJA! Takvi napadi nisu dobri i ruše imidž Nemačke

To što se desilo nije dobro, jer neko može da pomisli da Nemačka nije dobro mesto za investiranje

Izvor: K1info/b92.net

08/03/2024 > 19:53

podeli vest:

Poznata fabrika vozila ostala bez struje, pa stala PROIZVODNJA! Takvi napadi nisu dobri i ruše imidž Nemačke
Foto: Youtube/Printscreen/frame


Napad koji je Teslinoj fabrici kod Berlina prekinuo napajanje strujom i na više dana zaustavio proizvodnju ukazuje na pretnje domaćoj automobilskoj industriji, rekao ekspert Štefan Bracel.

Osim prekida elektrodistributivne mreže, što je pogodilo Teslu, postoje i drugi načini za remećenje proizvodnje, rekao je u sredu Bracel, šef Centra za menadžment autoindustrije (CAM) iz Bergiš Gladbaha.

Veliki proizvođači, poput Folksvagena (VW) mogu, donekle, da se zaštite od takvih napada ako sami, u sopstvenom krugu fabrike počnu da proizvode struju, nastavio je stručnjak.

Međutim, izloženi ostaju pristupni putevi, kao i dobavljači.

Foto: Shutterstock

 

- Ako neki deo postane nedostupan, proizvodnja staje - ukazao je Bracel, dodajući da proizvodnja zavisi i od bezbednosti IT sistema fabrika.

Država mora da zadrži kriminal pod kontrolom, inače investitori mogu da se zapitaju koliko je njihovo ulaganje u Nemačkoj sigurno, rekao je.

Naime, incident kod berlinskog pogona Tesle, američkog automobilskog giganta, izaziva međunarodnu pažnju i "erodira imidž Nemačke kao lokacije za ulaganje".

Tesla očekuje gubitak tokom marta

Agencija Rojters navodi da Teslino postrojenje u Gruenhajdu ne radi od 5. marta pošto su levičarski ekstremisti zapalili obližnji stub električne energije i prekinuli dovod fabričke struje najmanje do kraja sledeće nedelje.

Neizvesno je kada će startovati američka fabrika od 12.500 zaposlenih, koja je proizvodila oko 1.000 vozila sedmično, pa se očekuje da će gubici iznositi najmanje nekoliko stotina miliona evra.
 

Ostavite komentar