Priče > Biznis

NA jednoj LOKACIJI U BEOGRADU CENA KVADRATA IDE I DO 5.000 evra: Ko ZIDA, a ko kupuju STANOVE i kako?

Visoke kamatne stope na stambene kredite uticale su na promet nekretnina, ocenjuju stručnjaci

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Mina Duduković

04/02/2024 > 11:10

podeli vest:

NA jednoj LOKACIJI U BEOGRADU CENA KVADRATA IDE I DO 5.000 evra: Ko ZIDA, a ko kupuju STANOVE i kako?
Foto: Freepik.com


Cene stanova u Srbiji, posebno u Beogradu i Novom Sadu, za većinu građana su izuzetno visoke, kreću se od 2.500 do 10.000 evra po kvadratu, ali uprkos tome postoji interesovanje za kupovinu nekretnina, i to luksuznih.

Čak 80 odsto kupaca plaća ih gotovinom. Agenti za nekretnine tvrde da cene stagniraju, ali da još neće padati – zbog inflacije, visokih kamata i sve većeg priliva stranog kapitala.

U Nišu trenutno ima više od deset velikih gradilišta i veći broj manjih. Interesovanja ima, ali je sve manje onih koji kupuju na kredit. Stanovi se kupuju uglavnom za gotovinu još dok je postavljen samo temelj zgrade.

- Ako poredimo cene u poslednjih pet godina, videćemo da je došlo do drastičnog skoka. Cena nove gradnje u 2019. je dostizala 1.400 do 1.500 po kvadratu u centru grada, dok je danas cena do 2.500 evra - kaže Sandra Blažić iz "Blažić nekretnina" u Nišu.

Visoke kamatne stope na stambene kredite uticale su na promet nekretnina i u Novom Sadu, kao i na cenu stanova u novogradnji. Cena kvadrata je slična onoj od prošle godine, oko 2.200 evra.

- U ovom trenutku ne vidim nikakvu mogućnost značajnijeg pada cena jer građevinski materijal je poskupeo, radna snaga je poskupela. Jedino bi možda moglo da dođe do većeg spuštanja ako bi država smanjila dažbine - kaže Mihailo Radović iz "Total nekretnina“ u Novom Sadu.

Foto: Unsplash.com

 

U Srbiji je sve više onih koji imaju gotovinu – i da zidaju i da kupuju. To se najbolje vidi u prestonici, gde se sve više grade luksuzni stanovi.

- Potražnja na ovoj lokaciji (bivši Depo) prevazilazi ponudu, bez obzira na neka inflatorna kretanja koja su definitivno dovela do porasta cena nepokretnosti u našoj zemlji. Cena o kojoj trenutno komuniciramo sa kupcima, koja se nije previše menjala od samog početka gradnje, jeste oko 5.000 evra po metru kvadratnom - kaže Miša Marković iz izraelske "Lendmark grupe".

- Na ovoj lokaciji (Novi Dorćol) izgradili smo 100.000 kvadrata. Površine stanova variraju od 35 kvadrata do 250 kvadrata. U 2024. godini neće doći do pada u samoj ceni kvadrata - kaže Jovana Đorđević iz "Deka inženjeringa".

Luksuzni apartmani u neposrednoj blizini Kalemegdana su rasprodati, ali investitor nije želeo da otkrije po kojoj ceni.

Upućeni kažu da samo u prestonici oko 10.000 praznih stanova čeka legalizaciju. Moći će da se prodaju tek kada plate doprinose za zemljište. Zbog toga će neki morati da spuste cenu kvadrata.

Ostavite komentar