Priče > Biznis

Za građane su bitni putevi i auto-putevi, to što ih POVEZUJE i olakšava život

Deonica Bijeljina-Rača u Republici Srpskoj nastavak je auto-puta od Beogada ka Sarajevu

Autor: K1info/Telegraf

15/09/2022 > 09:59 >> 10:48

podeli vest:

Za građane su bitni putevi i auto-putevi, to što ih POVEZUJE i olakšava život
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanosti povodom početka izgradnje deonice auto-puta Bijeljina-Rača u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine.

Deonica Bijeljina-Rača u Republici Srpskoj nastavak je auto-puta od Beogada ka Sarajevu.

Ranije je najavljeno da će Srbija dati 100 miliona evra za gradnju deonice.

Izgradnja ove deonice biti veoma značajna za dalje investicije u Republici Srpskoj, prenose mediji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku svog obraćanja istakao je značaj izgradnje puteva.

- Obilazio sam Srbiju i jedino što traže to su putevi i auto-putevi i ništa nije važnije za ljude nego to što ih povezuje i olakšava život. Ni za nas nije malo da damo 100 milion evra za Rača - Bijeljina deonicu, ali sam srećan što dajemo, jer ne samo da povezujemo Bijeljinu i Beograd, već povezujemo sva mesta sa glavnim gradom Srbije. Time ćemo omogućiti i dati prostor zajedno, Republika Srpska i Srbija, da investitori dođu i od toga nema važnije - istakao je Vučić.

- Kuzmin-Raču ćemo završiti najviše za godinu dana. Zamislite da iz Bijeljine budete u Beogradu za sat, sat i 10 minuta, dodaje.

Predsednik Srbije je istakao da Srpskoj neće biti lako da finansijski pokrije kasnije gradnju auto-puta do Vukosavlja i Modriče i Doboja.

- Kada ovo malo krenemo i to malo para potrošimo, onda vi tražite za dalje da pomognemo još malo. Nadam se da ćemo moći. Zato što ne pomažemo tu vama već sebi i ne treba da pravimo nikakvu razliku. Danas je dan jedinstva našeg naroda. Važno je da gradite, kada završite ovo što je za vas najvažnije do Banjaluke, da se razgovara sa Bošnjacima da se izgradi autoput ili brza saobraćajnica do Tuzle, a onda i do Sarajeva. Nadam se da će neki ljudi da donesu tu odluku, da povežemo i Beograd i Sarajevo - poručio je Vučić.

Predsednik Vučić istakao je da će Srbija sa svoje strane graditi auto-put ka Sarajevu na dva pravca: Kuzmin - Sremska Rača i od Požege do Kotromana sa izlaskom na Višegrad.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ranije je najavio da će deonica auto-puta od Bijeljine do Rače od 20 kilometara biti u funkciji za dve i po do tri godine.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kako je rekao, radovi se finansiraju sredstvima Vlade Republike Srpske i onim što će dati Vlada Srbije.

Auto-put Bijeljina-Rača biće nastavljen na novi most na Savi, na granici sa Srbijom i deonicom Kuzmin-Sremska Rača od 18 kilometara u Srbiji.

Prema podacima Autoputeva Republike Srpske, predviđena je gradnja auto-puta na trasi Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - Rača ukupne dužine oko 70 kilometara.

Kada je reč o deonici od Bijeljine i Rače, predviđena je gradnja Petlje Bijeljina Sjever sa naplatnom stanicom, Petlje u zoni između naselja Velika Obarska i Batković, kao čvorište i vezu sa brzim putem iz pravca Pavlović mosta.

Gradiće se i čeone naplatne stanice na kraju deonice, novi carinski terminal na delu trase na kraju dionice i baza za održavanje.

U okviru auto-puta, gradiće se i mostovi, vijadukti, podvožnjaci, nadvožnjaci i odmorište tipa obostrane stanice, kao i i ostali objekti.

Imaće devet mostova, tri nadvožnjaka i dva podvožnjaka.

 

Ostavite komentar