Priče > Biznis

Čak 60% POLJOPRIVREDNOG IZVOZA u Kinu biće OSLOBOĐENO CARINE već u prvoj godini

Plaćanja carine biće oslobođeni proizvođači jabuke, višanja, šljiva, svinjskog mesa, goveđe kože i piva, rekla je ministarka Tanasković

Izvor: K1info/Tanjug

23/10/2023 > 14:25

podeli vest:

Čak 60% POLJOPRIVREDNOG IZVOZA u Kinu biće OSLOBOĐENO CARINE već u prvoj godini
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom je veoma važan za Srbiju, a kada je reč o poljoprivrednim proizvodima čak 60 odsto našeg izvoza, carine će biti oslobođeno već u prvoj godini stupanja na snagu ovog sporazuma, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

- Koliko je to bitno pokazuju činjenice da će plaćanja carine biti oslobođeni proizvođači jabuke, višanja, šljiva, svinjskog mesa, goveđe kože i piva, a u drugom segmentu za pet godina tu će ući i proizvođači vina i rakije - rekla je ministarka Tanasković za Tanjug.

Među proizvodima koji će odmah po stupanju sporazuma na snagu biti oslobođeni plaćanja carine su i breskve, lubenice, suvo grožđe, semenska raž, ječam, ovas, seme suncokreta, seme uljane repice, ruže, sušeno mahunasto povrće, kiseli krastavci.

Bez carine će se izvoziti i kukuruz šećerac, svinjska mast, pastrmka i šaran, prerađevine i konzervirani proizvodi od mesa, kobasičarski proizvodi, konzervirano povrće, džemovi, mineralna i prirodna voda, pivo, sveže i sušeno bilje za industrijsku svrhu.

U roku od pet godina, kategorija A5, koja čini 16 odsto ukupne razmene, biće ukinute carine na proizvode kao što su šampanjac i penušava vina, vina u pakovanju od dva litra, ostala fermentisana pića, krompir, paradajz, crni i beli luk, kupus, kruške, grožđe, dinje, plavi patlidžan, sveža slatka paprika, šargarepa, mahunasto povrće, spanać, bundeva, tartufi, supe, čorbe, žvake, sokovi od jabuke i drugo.

Ostavite komentar