Priče > Biznis

Grejanje na STRUJU i DRVA se i dalje isplati: Evo koliko će vas KOŠTATI ako želite prijatnu temperaturu u STANU

Grejanje na drva i struju je i dalje finansijski najisplativije, ali mnogi zbog komfora razmišljaju da se "prebace" na sve popularniji pelet

Izvor: K1info/mondo.rs

06/10/2023 > 21:38

podeli vest:

Grejanje na STRUJU i DRVA se i dalje isplati: Evo koliko će vas KOŠTATI ako želite prijatnu temperaturu u STANU
Foto: Pixabay.com


Grejanje na drva, ali i na struju, i dalje je finansijski najisplativije, pokazuje računica ako se kao parametri uzmu prosečan stambeni prostor od 60 kvadratnih metara, dužina grejne sezone od šest meseci i prosečne cene čvrstih energenata, ogrevnog drveta, uglja i peleta. Tako pokazuju i prošlogodišnja iskustva građana koji koriste neku od ovih vrsta čvrstog ogreva ili električne energije, uzimajući i obzir sadašnje prosečne cene peleta, ogrevnog drveta i uglja u Srbiji, odnosno, koliko su iznosili "zimski“ računi za struju onih građana koji u periodu od polovine oktobra do polovine aprila, koliko nominalno traje grejna sezona, svoje stanove zagrevaju uz pomoć TA peći ili klima uređaja.

- Naša potrošnja peleta se kreće od jednog, ako je dan bez temperature u minusu, do dva džaka dnevno, ako tog dana ima mraza, kako bi prosečna temperatura u kući bila 23-24 stepena Celzijusa. Ukupno, a to je praksa već poslednjih pet-šest grejnih sezona, potrošimo dve tone peleta. Prošle godine tonu smo platili 36.000 dinara, po toj ceni smo pelet nabavili i za ovu zimu. Dakle, ukupno 72.000 dinara kada podelimo na šest meseci grejanja, je 12.000 dinara mesečnog troška. Svakako više nego za drva, ali neuporedivo lakše, od nabavke do svakodnevnog loženja i čišćenja, i neuporedivo konstantnije grejanje - iskustvo je porodice iz Valjeva koja svoj stambeni prostor od 60 kvadrata greje peletom.

Foto: Pixabay.com

 

Za istu kvadraturu stambenog prostora, njihove komšije kao ogrev koriste drva i, kako kažu, tokom sezone im je potrebno šest kubika bukovog drveta. I lane, kao i uoči ovogodišnje zimske sezone, kubik tog ogrevnog drveta su platili 8.000 dinara.

- Dakle, za 48.000 dinara, zahvaljujući tome što je urađena odlična spoljna izolacija, kao i stolarija, sa razvedenim radijatorima iz peći u svim prostorijama, imamo dobro grejanje šest meseci sa mesečnim računom od 8.000 dinara. Mada, realno, taj period loženja praktično traje i svih osam meseci, jer iako je prošla zima bila blaga, zbog svežih jutara i večeri mi smo peć potpaljivali i tokom septembra i maja - kažu ovi Valjevci.

Oni građani koji za grejanje koriste ugalj u najvećoj meri taj energent kombinuju sa ogrevnim drvetom. Ljudi iz Užica koji se greju na taj način, naime, objašnjavaju da je kvalitet uglja na domaćim stovarištima sve lošiji i da "nema kvalitetnog grejanja ako mu se ne dodaju drva".

Sve je više onih koji se opredeljuju za pelet

- Dve tone uglja 'pljevlja' su 38.000, plus četiri metra bukovine po ceni od 8.000 dinara, dakle svih 70.000 dinara za zimu i da se u kući od 65 kvadrata postigne temperatura da bude ugodno i da se, ako treba, sedi u majici i kad je napolju minus! Mesečno to, dakle, izađe nešto više od 11.600 dinara i iskreno, sve ozbiljnije razmišljamo o prelasku na pelet jer mesečni trošak praktično bude isti, a nema govora o tome šta je čistije i elegantnije. Pa makar morao da se podigne kredit za kupovinu odgovarajućeg kotla, a srećom instalacije i radijatore već imamo - kažu oni.

Konačno, po rečima žene iz Smedereva koja svoj stan od 62 kvadrata greje na struju, njen račun za utrošenu električnu energiju tokom šest zimskih meseci u proseku iznosi 16.000 dinara.

- To podrazumeva da TA peć akumulira tokom večeri i noći, da ako je hladniji dan uljučuje se i klima da radi „na toplo“, kao i da u kupatilu bude uključena grejalica. Dakle, veliki sam potrošač samo za grejanje, da ne govorim o korišćenju ostalih uređaja za kuvanje i pranje. Računi bi od oktobra do aprila verovatno bili i niži, da ne živimo u staroj stambenoj zgradi koja je građena 60-tih i gde je spoljna fasada poprilično propala. Ako gledam račune iz meseca kada nema grejanja, sa istim nivoom kuvanja i pranja, oni ne prelaze 8.000 dinara, što će praktično reći da grejanje na struju košta 8.000 dinara mesečno - objašnjava gospođa iz Smedereva.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar