Priče > Biznis

ISTORIJSKI ŠTRAJK u američkoj AUTOMOBILSKOJ industriji: "VELIKA TROJKA" iz Detroita na MUKAMA, oglasio se i BAJDEN

Potpuna obustava rada bi nanela štetu oko 400 do 500 miliona dolara nedeljno svakom pogođenom proizvođaču

Izvor: K1info/Tanjug

15/09/2023 > 22:34

podeli vest:

ISTORIJSKI ŠTRAJK u američkoj AUTOMOBILSKOJ industriji: "VELIKA TROJKA" iz Detroita na MUKAMA, oglasio se i BAJDEN
Foto: Tanjug/AP


Sindikat Ujedinjenih automobilskih radnika (UAV) pokrenuo je danas istovremene štrajkove u tri fabrike u vlasništvu Dženeral motorsa, Forda i Krajslera čime je započela najambicioznija sindikalna akcija u američkoj industriji poslednjih decenija.

Štrajk "trojke iz Detroita" će zaustaviti proizvodnju modela Ford Bronco, Jeep Wrangler i Chevrolet Colorado kamioneta, zajedno sa drugim popularnim modelima, preneo je Glas Amerike.

- Prvi put u našoj istoriji, štrajkuje zajedno velika trojka - rekao je Šon Fejn, predsednik UAV.

Foto: Tanjug/AP

 

Fejn je planove o štrajkovima izložio u uživo prenosu na Fejsbuku, manje od dva sata pre isteka starog ugovora.

Štrajk još nije u punom obimu - trenutno u njemu učestvuje 12.700 radnika (oko 10 odsto radne snage u automobilskoj industriji), ali analitičari ističu da je moguće, ako ne dođe do dogovora, da obustava rada bude masovna.

Predsednik Džo Bajden rekao je konferenciji za novinare u Beloj kući da niko ne želi da UAV štrajkuje, ali da bi radnici trebalo da imaju udeo u profitu koji ove kompanije prave.

Foto: Tanjug/AP

 

- Niko ne želi štrajk, ali poštujem pravo radnika da iskoriste tu mogućnost u okviru sistema kolektivnog dogovora. Razumem frustracije radnika. Kompanije bi trebalo da rekordne profite podele kroz rekordne ugovore za UAV - istakao je Bajden.

Planirane obustave rada mogle bi da ograniče troškove UAV-a, koji ima fond za štrajk od 825 miliona dolara.

To nije mnogo u poređenju sa milijardama koje su proizvođači automobila zaradili zahvaljujući velikom profitu od kamiona i terenskih vozila koje su napravili članovi UAV-a.

Foto: Tanjug/AP

 

Potpuni štrajk bi naneo štetu oko 400 do 500 miliona dolara svakom pogođenom proizvođaču automobila po sedmici izgubljene proizvodnje, procenjuje Dojče banka.

Neki od tih gubitaka bi mogli da se nadoknade kasnijim povećanjem rasporeda proizvodnje, ali ta mogućnost je sve manja kako se štrajk nastavlja.

Ostavite komentar