Priče > Biznis

SRBIJA ima milion i po TONA ŽITA za prodaju, ali ne i KUPCA: Šta susret PUTINA i ERDOGANA znači za naše POLJOPRIVREDNIKE

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin nije preveliki optimista u vezi sa dogovorom o izvozu žitarica

Izvor: K1info/Tanjug

05/09/2023 > 21:19

podeli vest:

SRBIJA ima milion i po TONA ŽITA za prodaju, ali ne i KUPCA: Šta susret PUTINA i ERDOGANA znači za naše POLJOPRIVREDNIKE
Foto: Pixabay.com


Agroekonomski analitičar Žarko Galetin, povodom susreta ruskog i turskog predsednika Vladimira Putina i Redžepa Erdogana u vezi sa sporazumom o žitu, izjavio je večeras da nije preveliki optimista da će Rusija deblokirati crnomorske luke, a da Srbija, bez obzira na situaciju, mora da nađe ozbiljan izvozni "ventil" za svoju pšenicu.

- Sve karte su u rukama Putina, malo toga zavisi od zapada - rekao je Galetin za Tanjug.

On je govorio i o nezahvalnoj poziciji u kojoj je i Srbija, potrebi da srpski agrar nađe izvozni "ventil" i očekivanjima da to i ove godine bude Italija. 

Navodi da zapad nema nameru niti ambiciju da rusku agrarnu banku vrati u SWIFT sistem, što bi im omogućilo izvoz žitarica, mineralnih đubriva, a što ide preko ruske agrarne banke. 

- Verujem da Rusija čvrsto drži i neguje ucenjivački kapital koji se zove crnomorska ruta. Vidi se jasna namera Rusije da čvrsto drži do svojih interesa i stava. Dokle god se ne ispune zahtevi Rusija neće otvoriti crnomorsku rutu. Nisam preveliki optimista da će se uskoro deblokirati crnomorske luke - rekao je Galetin.

Na pitanje da li možemo očekivati parcijalni dogovor Putina i Erdogana i da li Turska može biti najveći dobitnik u celoj priči, kaže da Turska ima ozbiljan interes.

Foto: Tanjug/AP Photo/Turkish Presidency

 

Podseća da je marža rizika na crnomorskom basenu toliko visoka, kao i brodske takse za prolaz kroz Bosfor, da Turci imaju ozbiljan interes. 

- Dogovor, parcijalni Rusije i Turske mi se čini izvesnij nego dogovor o deblokadi crnomorskih luka - rekao je Galetin i podsetio da su Turci jedni od najvećih kupaca ruske pšenice.

Kako kaže, inicijativa o rešavanju problema krenula je i od strane Erdogana i već postoje konekcije između dvojice predsednika da se napravi aranžman da Rusi izvoze pšenicu prema Turskoj, gde će se prerađivati i kao takva izvozi u najsiromašnije zemlje sveta.

- Rusi uporno govore kako se taj svetski program UN iskompromitivao, da veći deo robe nije tamo otišao gde je namenjen, a packe zapada upućene Rusiji na etičkom nivou da Rusija ugrožava prehrambernu sigrunost najugroženijih zemalja, više su propagandni pamflet - rekao je on.

Na pitanje kakvo je realno stanje na tržištu tamo gde nema žitnog sporazuma i gde Ukrajina izvozi pšenicu po povlašćenimn uslovima, kaže da je realna sitaucija takva da su crnomorkse luke pune žitarica. 

Dodaje da zaboravljamo i kukuruz, koji nam je interesantniji od pšenice. 

- Rezultat svega toga su pune crnomorske luke, ruta je u velikoj meri blokirana, to je blokiralo svetsko tržište. Trgovci su se povukli sa tržišta u velikoj meri, kada je tražnja pasivna i ne može da se zadovolji snabdevanjem preko crnomoske rute dolazi do značajnog pada cena - rekao je on. 

Kaže i da je situacija veoma nezahvalna i teška po nas i da ćemo, ako potraje, imati ozbiljan problem gde ćemo moći da izvozimo naše žitarice.

Na pitanje o milion i po tona srpskog potencijala za izvoz i to koja su tražišta potencijalna za srpske poljoprivrednike - izvoznike, da li se može nazreti bili kakva dobit, Galetin kaže da je u ovom trenutku dobit na međunarodnom tržištu mala.

- Za razliku od prošle godine, Srbija mora naći ozbiljan izvozni ventil, a to je bila italija. I bez obzira na to što je Italija bila označena da je zloupotrebljavala pšenicu namenjenu Svetskom prgramu za hranu i da je pod izvesnim monitoringom UN zbog toga, verujem da će Italija biti ta koja će najviše od Srbije kupovati pšenicu - naveo je Galetin.

Agroekonomski analitičar kaže da moramo biti svesni da su Italijani zahtevni i da insistiraju na veoma dobrom kvalitetu. 

Naveo je da mi imamo pšenicu neujednačenog kvaliteta, polovina je dobrog kvaliteta, a deo ne ispunjava stroge zahteve velikih kupaca, kao što je Italija.

 

Ostavite komentar