Priče > Biznis

JAT tehnika preradila PUTNIČKI AVION u TERETNI: Boing 767-300 prevoziće robu

Avion kome je ta modifikacija udahnula novi život, prvi je u nizu širokotrupnih letelica koje će se ubuduće konvertovati u Srbiji

Izvor: K1info/Tanjug

09/08/2023 > 21:08

podeli vest:

JAT tehnika preradila PUTNIČKI AVION u TERETNI: Boing 767-300 prevoziće robu
Foto: Tanjug/JAT TEHNIKA/ Nemanja Stojanović/


Vodeća grupacija za održavanje vazduhoplova u Evropi Avia Prajm, koju čine tri eminentne kompanije uključujući i srpsku Jat Tehniku, danas je završila, prvu u Evropi, konverziju aviona boing 767-300 iz putničkog u teretni.

Avia Prime je saopštila da je konverzija širokotrupnog aviona ovog tipa realizovana u proizvodnim pogonima JAT Tehnike u Beogradu, u saradnji sa izraelskom avio-industrijom, u hangaru broj 2 koji, sa preko 9.000 kvadratnih metara, predstavlja jedno od najvećih postrojenja te vrste u ovom delu sveta.

Prvi konvertovani avion registracionih oznaka 9H-CAC poleteo je danas u 16 sati po lokalnom vremenu sa beogradskog aerodroma u pravcu malteške prestonice La Valete, nakon što je prethodno predat novom vlasniku i naručiocu projekta Čelendž grupi (Challenge Group).

U saopštenju se napominje da je Čelendž grup globalni lider u teretnom avio saobraćaju, koji prema rečima izvršnog direktora, Josija Šoukrouna, planira da do 2026. godine utrostruči svoju flotu inkorporirajući i efikasni avion boing 777.

Foto: Tanjug/JAT TEHNIKA/ Nemanja Stojanović/

 

- Uzbuđeni smo, jer je smela vizija koja je nastala pre šest godina danas postala stvarnost, uz napomenu da smo se dugo spremali za ovo, prolazeći najzahtevnije kontrole vazduhoplovnih vlasti i ponosni smo na novu tehnologiju i ’nou-hau’, koji su prvi put primenjeni u Beogradu - izjavio je glavni izvršni direktor Avia Primea i JAT Tehnike Pjotr Kačor.

Dodaje da je ovo početak novog poglavlja u istoriji Avia Prajma i evropske avijacije.

Pretvaranje širokotrupnih putničkih aviona tipa Boing i Erbas u teretne

- To će učvrstiti našu poziciju kao glavnog evropskog dobavljača za konverziju širokotrupnih aviona tipa Boing i Erbas - rekao je Kačor.

Avion kome je ova modifikacija udahnula novi život, prvi je u nizu širokotrupnih letelica koje će se ubuduće konvertovati u novom evropskom centru za ovu namenu koji se nalazi u Srbiji, a radovi na narednom boingu 767-300, već su u punom jeku.

Direktor Avia Praima i JAT Tehnike naglasio je da, uz višedecenijsku stručnost, ta kompanija zainteresovanim stranama najnaprednije tehnologije u industriji nudi po kompetitivnim cenama.

- Ponosni smo što predvodimo sve više projekata koji doprinose zelenijoj i održivijoj budućnosti u avijaciji, a uz kontinuirani napredak, uvereni smo u našu svetlu perspektivu, jer kako naš slogan kaže, za nas je jedini put - put ka vrhu - zaključuje Kačor.

 

Ostavite komentar