Priče > Biznis

MMF: Moguće globalno POSKUPLJENJE žita do 15 odsto zbog povlačenja Rusije iz sporazuma

MMF je ranije saopštio da bi povlačenje Rusije iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica moglo da pogodi nekoliko regiona

Izvor: K1info/Tanjug

25/07/2023 > 22:24

podeli vest:

MMF: Moguće globalno POSKUPLJENJE žita do 15 odsto zbog povlačenja Rusije iz sporazuma
Foto: Unsplash.com


Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da bi izlazak Rusije iz dogovora o bezbednom izvozu ukrajinskog žita crnomorskim rutama mogao da pokrene globalni rast cena žitarica od 10 do 15 odsto.

Prema rečima glavnog ekonomiste MMF-a Pjer-Olivijea Gurinčasa, crnomorski sporazum o žitu je bio "veoma važan" za obezbeđivanje dovoljnih količina žitarica koje mogu biti izvezene iz Ukrajine u cilju ublažavanja cenovnih pritisaka na prehrambene proizvode, prenosi Rojters.

- Suspenzija sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica verovatno će uticati na povećanje cena. Još procenjujemo koliko će iznositi to povećanje cena, ali smatramo da je razumna procena da će poskupljenje biti u rasponu od 10 do 15 odsto - rekao je Gurinčas.

MMF je prošle nedelje saopštio da bi povlačenje Rusije iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica pogodio regione koji se u velikoj meri oslanjaju na isporuke žita iz Ukrajine, uključujući severnu Afriku, Bliski istok i južnu Aziju.

U saopštenju se navodi da se pokazalo da je izvoz ukrajinskih žitarica važan faktor za globalnu sigurnost hrane.


 

Ostavite komentar