Priče > Biznis

Spremni za SOPSTVENI BIZNIS? Država daje 300.000 DINARA, ovo su USLOVI, a PRIJAVA DO 10. APRILA

Subvencija je namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji NSZ i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva

Izvor: K1info

23/03/2023 > 09:10

podeli vest:

Spremni za SOPSTVENI BIZNIS? Država daje 300.000 DINARA, ovo su USLOVI, a PRIJAVA DO 10. APRILA
Foto: Freepik.com


Konkurs Nacionalne službe za samozapošljavanje (NSZ), odnosno dodelu subvencija za pokretanje biznisa traje do 10. aprila. 

Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 250.000, dok je za osobe sa invaliditetom rezervisan iznos od 330.000 dinara. Ova pomoć namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji NSZ i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva, a u nastavku donosimo detaljne uslove konkursa.

Kako je navedeno u konkursu, subvencija se dodeljuje radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač u njemu zasniva radni odnos.

Takođe, pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. U tom slučaju, svako lice pojedinačno podnosi zahtev.

Ko može da ostvari pravo na subvenciju?

Da bi ostvario pravo na subvenciju, prvi uslov je da nezaposleni građanin koji se prijavljuje bude prijavljen na evidenciju nezaposlenih NSZ. Takođe, neophodno je da je lice završilo obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji NSZ ili druge odgovarajuće organizacije.

Neophodno je i ispuniti ranije obaveze i izmiriti sva dugovanja prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a lice koje podnosi prijavu mora da bude u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć (pomoć koja nema značajan uticaj na narušavanje konkurencije na tržištu) u tekućoj fiskalnoj i prethodne dve fiskalne godine.

Foto: Freepik.com

 

Sa druge strane, pravo na subvenciju ne može da se ostvari za obavljanje delatnosti sa spiska onih koje se ne finansiraju, za obavljanje poslova za koje je rešenjem o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti utvrđeno da osoba sa invaliditetom ne može da ih obavlja, za osnivanje udruženja, kao i ako je već koristilo subvenciju sa samozapošljavanje koju je delom ili u celosti finansirala NSZ.

Spisak delatnosti koje se ne subvencionišu može se naći na sajtu NSZ.

Šta je potrebno od dokumenata i kako se donosi odluka?

Za podnošenje zahteva potrebno je imati popunjen zahtev sa biznis planom, koji je moguće naći takođe na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i dokaz o završenoj obuci za razvoj preduzetništva, ukoliko nije završena u organizaciji NSZ.

Ako zahtev podnosi osoba sa invaliditetom, potrebno je dostaviti i rešenje o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja.

Foto: Pixabay.com

 

Dokumentacija se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici NSZ.

Odluka o odobravanju subvencija donosi se na osnovu rang liste koja se formira uz pomoć bodova. Kriterijumi uključuju razvijenost jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji planira pokretanje biznisa, planirana vrsta delatnosti, kao i kategorija lica.

Takođe, važno je pomenuti i da je korisnik subvencije dužan da izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci.

 

 

 

Ostavite komentar