Priče > Biznis

HAKOVAN Ilon Mask, ukrali mu 3.000 NACRTA RAKETA, hoće da ih postave na JAVNU AUKCIJU

Kompanija SpaceX je najnovija žrtva hakerske grupe LockBit koja je nedavno halovala i britanski Royal Mail

Izvor: K1info/mondo.rs

18/03/2023 > 13:13

podeli vest:

HAKOVAN Ilon Mask, ukrali mu 3.000 NACRTA RAKETA, hoće da ih postave na JAVNU AUKCIJU
Foto: Tanjug/AP/shutterstock


Hakerska grupa LockBit preti da će objaviti najveću poslovnu tajnu kompanije SpaceX - dizajn njenih raketa. Hakeri tvrde da su uspešno probili servere kompanije Maximum Industries, proizvođača raketnih delova za kompaniju Ilona Maska, i ukrali 3.000 nacrta, navodi se na sajtu grupe.

Foto: Tanjug/AP

 

Grupa LockBit, za koju se sumnja da dolazi iz Rusije, je na svom sajtu na dark web-u objavila da će uskoro staviti nacrte na prodaju. "Bili bi srećniji kada bi SpaceX izvođači bili pričljiviji, ali ne sumnjamo da će ovaj materijal veoma brzo naći kupca", piše na sajtu hakera, u pomalo konfuznom upozorenju napisanom na nepravilnom engleskom jeziku.

LockBit se zatim direktno obratio izvršnom direktoru kompanije SpaceX, Ilonu Masku: "Ilone, pomoći ćemo ti da prodaš svoje nacrte drugim proizvođačima, sagradiš svemirski brod brže i odletiš", piše u upozorenju. "A sada brojke - imamo oko 3.000 nacrta sertifikovanih od strane SpaceX inženjera. Pokrenućemo aukciju sledeće nedelje".

 

Prema upozorenju, jasno je da grupa želi da im SpaceX plati kako ne bi objavila nacrte, a rok za isplatu je 20. mart. Ipak, iako možda nisu tečni u komunikaciji na engleskom, to ne znači da ovi hakeri nisu izuzetno opasni.

Lockbit je ove godine ukrao podatke britanske poštanske kompanije Royal Mail, zahtevajući otkup od 80 miliona dolara u Bitcoin valuti. Kompanija je odbila da plati, nazivajući zahteve "smešnim", a grupa je odgovorila objavljivanjem podataka, zajedno sa kopijom pregovora koje su vodili sa Royal Mailom.

 

 

 

Ostavite komentar