Priče > Biznis

Švajcarci zamrzli imovinu Sberbanke, zabranili i uvoz ruskog zlata

Švajcarska, tradicionalno neutralna po vojnim i političkim pitanjima, aktivno se uključila u zamrzavanje ruske imovine i sredstava

Autor: Tanjug

04/08/2022 > 19:21

podeli vest:

Švajcarci zamrzli imovinu Sberbanke, zabranili i uvoz ruskog zlata
Foto: Pexels.com


Švajcarska je uvela novi paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini u skladu sa najnovijim merama EU o zlatu i proizvodima od zlata, saopšteno je iz vlade te zemlje.

Kako se dodaje, najvećoj ruskoj banci Sberbanci zamrznuta je imovina i zabranjeno joj je da obezbeđuje sredstva, ekonomske resurse ili tehničke usluge.

Iz švajcarske vlade su naveli da se nove mere pre svega odnose na zabranu kupovine, uvoza ili transporta zlata i proizvoda od zlata iz Rusije, dodaje Reuters. -Zabranjene su i usluge u vezi sa ovom robom - navodi švajcarska vlada.

Švajcarska vlada je naglasila da je napravila dva nova izuzetka kada je reč o transakcijama sa poljoprivrednim proizvodima i isporukom ulja u treće zemlje, koje postoje i u EU, kako ne bi došlo do poremećaja u kanalima plaćanja.

Švajcarska je posvećena rešavanju globalne prehrambene i energetske krize, navodi se u saopštenju i napominje da nijedna od mera protiv Rusije nije usmerena protiv trgovine poljoprivrednim ili prehrambenim proizvodima između trećih zemalja i Rusije.

Ostavite komentar