Priče > Biznis

PEPCO nije kažnjen, a neće ni BITI: Postoji objašnjenje za to i mnogima se NEĆE SVIDETI

Proizvodi koji su proglašeni nebezbedni i oglašeni na sajtu NEPRO, ne postoji mogućnost da se ponovo nađe u prometu

Izvor: K1info/Tanjug

22/02/2023 > 10:38

podeli vest:

PEPCO nije kažnjen, a neće ni BITI: Postoji objašnjenje za to i mnogima se NEĆE SVIDETI
Foto: Shutterstock


Proizvođaču Pepco, čiji su proizvodi povučeni sa tržišta Republike Srbije nije izrečena mera od strane organa tržišnog nadzora, već je sam proizvođač dobrovoljno preduzeo meru povlačenja proizvoda sa tržišta, odnosno opoziva od krajnjih potrošača, ističu iz Sektora tržišne inspekcije Ministrastva unutrašnje i spoljne trgovine. 

- Proizvodi koje je proizvođač Pepko oglasio nebezbednim nose rizik od gušenja jer su šavovi na samom proizvodu slabi i postoji mogućnost da dete dođe u dodir sa vlaknastom materijom koja se nalazi unutar proizvoda i uguši se. U ovom slučaju nisu izrečene kaznene mere jer je proizvođač dobrovoljno dostavio Ministarstvu utrašnje i spoljne trgovine obaveštenje o proizvodu koji nosi rizik - rekla je za Tanjug Mirjana Stančić, iz sektora tržišne inspekcije Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Ona je navela da preko NEPRO sajta Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine distribuira informacije o opasnim proizvodima koji predstavljaju rizik po zdravlje i bezbednost potrošača i drugih korisnika. 

- Na sajtu su istaknuta obaveštenja o proizvodima čijom uobičajenom upotrebom i korišćenjem može doći do povređivanja i na taj način ugrožavanja bezbednosti potrošača i drugih korisnika. Sajt se ne odnosi na razmenu informacija o hrani, stočnoj hrani, lekovima, medicinskoj opremi i drugim proizvodima, već isključivo neprehrambene proizvode - rekla je Stančić.

- Na tržištu se mogu naći slični, ali ne i isti proizvodiZakonom o opštoj bezbednosti proizvoda propisano je da je proizvođač- uvoznik dužan da na tržište stavlja isključivo bezbedne proizvode, odnosno proizvode koji, pod redovnim ili razumno predvidljivim uslovima upotrebe, uključujući i period u kome se proizvod upotrebljava, kao i puštanje u rad, instaliranje i zahteve u pogledu održavanja, kada je to potrebno, ne predstavlja nikakav rizik ili predstavlja minimalan rizik koji je primeren upotrebi proizvoda i koji se smatra prihvatljivim i usklađenim sa visokim nivoom zaštite bezbednosti i zdravlja potrošača i drugih korisnika uzimajući u obzir svojstva proizvoda, uticaj na druge proizvode, predstavljanje proizvoda i kategorije potrošača - rekla je Stančić.

Ona je istakla da u zavisnosti da li preduzete mere od strane organa tržišnog nadzora ili privrednih subjekata govori se o prinudnim ili dobrovoljno preduzetim merama.

- Prinudne mere su mere koje je izrekao organ tržišnog nadzora jer je u prometu zatekao proizvod za koji je utvrdio da može da ugrozi zdravlje i bezbednost potrošača. Dobrovljne mere preduzima sam proizvođač, distributer proizvoda, nakon što uoči nedostatke na proizvodu koji mogu ugroziti zdravlja - rekla je Stančić.

 

Ostavite komentar