Priče > Biznis

Privreda regiona u Turskoj pogođenih zemljotresom ZNAČAJNA za SVETSKU EKONOMIJU: OPORAVAK tek za 5 godina

Posle Istanbula i Burse region koji je pogodio zemljotres je treći najavažniji deo turkse ekonomije

Izvor: K1info/Tanjug

13/02/2023 > 19:06

podeli vest:

Privreda regiona u Turskoj pogođenih zemljotresom ZNAČAJNA za SVETSKU EKONOMIJU: OPORAVAK tek za 5 godina
Foto: Tanjug/AP/Emrah Gurel


Privreda u regionima Turske koji su najviše pogođeni zemljotresom, a koji imaju ogroman značaj i za svetsku ekonomiju, mogla bi da se u potpunosti oporavi tek za pet godina, ocenio je danas predstavnik Tursko-srpskog poslovnog saveta Aleksandar Međedović.

On smatra da će najteže biti sa radnom snagom zbog velikog broja žrtava.

Međedović je u intervjuu za Tanjug naglasio da je važno da se zna da je reč o kraju veličine pola Francuske ili pola Nemačke, pa i više, kao i da su na tom području gradovi sa po 4 ili 5 miliona stanovnika.

- Tu se nalaze ogormni ekonomski centri veći nego ceo zapadni Balkan zajedno. Što se tiče ekonomskog značaja posle Istanbula i Burse taj region je treći najavažniji deo turkse ekonomije, područje koje ima veliku tradiciju u proizvodnji ne samo tekstila, pamučnih derivata, štofova, dugmadi, konaca i druge robe, već i sirovina - kaže Međedović.

Dodaje da je region pogođen zemljotresom važan i za agro biznis, da se tu se prozivodi veliki deo hrane, kao i da je tu jedna od najvažnijih ne samo turskih već i svetskih luka u kojoj se pretovaruje ne samo roba, već i nafta sa Bliskog istoka.

Ističe da je zemljotres uništio više od 10 i 15 procenata Turske.

 

- Situacija u Turskoj može imati uticaj na razne delove svetske ekonomije manje dramatično ili dramatično - rekao je Međedović i dodao da je sve povezano.

Na pitanje kako će situacija uticati na svetsku ekonomiju ne samo na tekstilnu već i autoindustriju zbog delova koji se proizvode u regionu pogođenom zemljotresom, rekao je da će se uticaj videti preko lanca dobljavača.

- U prvih mesec dana i malo više će se pojaviti praznine u lancu dobavljača, ali će fabrike gledati odakle mogu da nabave sirovine i delove. Većina prozivođaca ima alternativu - kaže Međedović.

Podseća je da je Turska važno finansijsko tržište, da ima inflaciju od 80 odsto zvanično, odnosno do 250 odsto nezvnačino, što su otežane ekonomske okolnosti i sve je to doživelo dodatni udarac.

 

 


 

 

Ostavite komentar