Lifestyle > Zdravlje

Svi znaju da je VODA SA LIMUNOM DOBRA ZA POČETAK DANA: E sad, da li treba da bude TOPLA ILI HLADNA?

Ovo su tri najvažnija razloga zbog kojih bi ujutru trebalo da popijete čašu vode sa malo isceđenog limuna

Autor: K1info/ona.rs

13/12/2022 > 08:28

podeli vest:

Svi znaju da je VODA SA LIMUNOM DOBRA ZA POČETAK DANA: E sad, da li treba da bude TOPLA ILI HLADNA?
Foto: Shutterstock


Na internetu već godinama "kruži" informacija da bi svaka osoba ujutru, na prazan želudac, trebalo da popije vodu sa malo isceđenog limuna. Da li je i koliko ovo dobra navika?

Limun ima mnoga blagotvorna dejstva za čovekovo zdravlje, koja su poznata već vekovima, te ne čudi da u kombinaciji sa vodom može da donese dobre rezultate.

Kako piše Eatingwell, ovo su razlozi zbog kojih bi ujutru trebalo da popijete čašu vode sa malo isceđenog limuna.

1. Pomaže mršavljenju 

Iako voda sa limunom sama po sebi neće dovesti do čudesnog gubitka težine, definitivno može pomoći da postignete brže i dugoročnije rezultate.

- Voda može pomoći u kontroli težine tako što podržava hidrataciju, povećava energiju i pomaže u regulisanju metabolizma i varenja - kaže dijetetičar i stručnjak za mršavljenje Džoan Konecni.

U istraživanju iz 2019. u časopisu "Hospital Nutrition" stručnjaci su radili studiju koja je uključivala različite strategije za gubitak težine. Svaka strategija je uključivala konzumiranje više vode i sve su dale dobre rezultate.

Kako su zaključili, ispijanje čaše vode pre obroka može smanjiti količinu hrane koju jedete.

Foto: Pixabay.com

 

2. Čisti kožu

Limun je, kao i drugi citrusi, bogat vitaminom C, koji je neophodan za proizvodnju kolagena, a on je odgovoran za elastičnost i snagu kože. Vitamin C je takođe snažan antioksidant koji neutrališe slobodne radikale prisutne u koži koji se nakupljaju usled zagađenja vazduha i ultraljubičastog zračenja. 

3. Pospešuje varenje

Sok od limuna pomaže u eliminisanju štetnih materija i toksina iz organizma. Zahvaljujući materijama koje sadrži, limunov sok podstiče jetru da proizvodi supstancu, odnosno kiselinu koja je neophodna u procesu varenja hrane. Vitamini i minerali koji se nalaze u limunovom soku pročišćavaju crevnu floru od toksina.

Digestivna svojstva limuna ublažavaju neprijatne simptome lošeg varenja, kao što su bolovi u stomaku, podrigivanje, nadutost i slično.

Foto: Shutterstock

 

Konačno - topao ili hladan napitak?

- Nije važno da li ćete ujutru piti toplu ili hladnu vodu sa limunom - kaže dijetetičar Izabel Smit.

 

 

 

Ostavite komentar