Lifestyle > Zdravlje

Ovaj VELIKI PROBLEM u seksu ima SVAKA PETA ŽENA u Srbiji: Zbog čega ĆUTE O NJEMU?

Iako devojke o svemu otvoreno govore na mrežama i komentarišu, međutim, kada treba da se suoče sa problemom i potraže stručnu pomoć - ćute

Izvor: K1info/nova.rs

19/11/2022 > 09:47

podeli vest:

Ovaj VELIKI PROBLEM u seksu ima SVAKA PETA ŽENA u Srbiji: Zbog čega ĆUTE O NJEMU?
Foto: Shutterstock


Skoro 20 odsto žena u Srbiji ima vaginalni bol tokom predigre ili seksualnog odnosa ili ne može da doživi orgazam – a mlađe je od 30 godina. Lekari mogu da im ponude pomoć, ali žene se retko obraćaju jer je to i dalje tabu, kaže dr Jelena Nišević Lazović, specijalizantkinja ginekologije i akušerstva.

Iako devojke o svemu otvoreno govore na mrežama i komentarišu, međutim, kada treba da se suoče sa problemom i potraže stručnu pomoć - ćute. A mnoge veze i brakovi se završavaju upravo zbog tog straha.

- Na našim prostorima to je još uvek tabu tema. Ogroman procenat žena se oseća neprijatno da postavi to pitanje osim ako taj problem nije povezan sa još nekim organskim problemom zbog kojeg je ona već došla na pregled. Ukratko - sramota ih je da pitaju - kaže doktorka.

Ona ističe da je najčešći uzrok bolnih odnosa suvoća vagine koja se javlja kod žena koje se bliže periodu menopauze, usled pada nivoa estrogena u organizmu. Međutim, suvoća može da se javi i kod mlađih devojaka.

Put do ozbiljnih infekcija

Drugi uzroci neprijatnih i bolnih odnosa mogu biti i psihološki, i organski. Jasno je da za postizanje orgazma kod žena nije dovoljna samo fizička i telesna senzacija, već i emocije.

A do čega sve može dovesti bolan odnos, ako se na vreme ne potraži pomoć?

- Bolni odnosi usled suvoće vagine mogu dovesti do pojave sitnih pukotina i oštećenja na sluzokoži vagine i ulazu u vaginu, te do superinfekcije istih. Važno je na vreme se javiti ginekologu, potražiti savet i sprečiti pojavu tih oštećenja. Ginekolog prilikom pregleda može da ustanovi suvoću, kao i iritaciju, te može sam da predloži terapiju. Ali isto tako, ukoliko žena potraži pomoć na vreme, terapija može biti i nešto veoma bezazleno poput običnog lubrikanta - kaže doktorka i napominje da će svega nekoliko procenata žena, iskreno i otvoreno, samoinicijativno potražiti pomoć s tim u vezi.

Foto: Pexels.com

 

Što se tiče terapija bolnih odnosa kod žena, po rečima doktorke, uvek se počinje sa onim najbezazlenijim kao što su, na primer, lubrikatni, razne kreme i vaginalete sa kantarionom. Ukoliko je uzrok pad estrogena, preporučuju se kreme sa estrogenom.

Tek ukoliko sve ove metode ne pomognu, pribegava se skupljim i invanzivnijim terapijskim opcijama kao što su hijaluronski fileri, tretmani laserom i PRP tretmani.

- Savet bi bio da se žene redovno javljaju na preventivne preglede kod ginekologa jednom godišnje, da redovno brinu o svom genitalnom zdravlju kao što brinu i o zdravlju svih drugih organa. Nije sramota ići kod ginekologa. Kod ginekologa ne idu samo bolesne žene, već i zdrave žene koje se brinu o svom zdravlju i žele da spreče nastanak bolesti - kaže dr Nišević Lazovi.

Pritom, doktorka Jelena Nišević Lazović kaže da Srbija i region nisu usamljeni kad je u pitanju problem otvorenosti da se o ovoj temi razgovara i da je to slučaj i u zemljama Evropske unije.

- Neka evropska istraživanja pokazuju da se na uzorku od 887 uzastopnih ginekoloških ordinacija samo tri odsto žena spontano požalilo na seksualne disfunkcije. Svega 16 odsto žena je prepoznalo te teškoće kada su ih ispitivali lekari - navodi doktorka Nišević Lazović.

 

 

Ostavite komentar