Lifestyle > Zdravlje

ŽIVOT NA RAVNOM: Kako bez štikli?

Priuštite svom telu život bez bola, makar s vremena na vreme

Autor: K1 info/ edukacija. rs

23/10/2022 > 08:10

podeli vest:

ŽIVOT NA RAVNOM: Kako bez štikli?
Foto: Pixabay.com


Postoje žene koje ne mogu da zamisle život bez visokih potpetica i najbolje se osećaju "na štiklama", dok se druge pripadnice lepšeg pola užasavaju ove obuće.

Kojoj god grupi žena da pripadate, valjalo bi razmisliti o ulozi štikli u vašem životu i to pre svega o uticaju na vaše zdravlje.

Postoje neka naučna istraživanja na osnovu kojih može da se zaključi da je nošenje visokih potpetica veoma štetno za leđa i noge.

Naravno, ovo ne znači da bi žene trebalo u potpunost da se odreknu svojih omiljenih cipela, ali kako bi sačuvale zdravlje i izbegle bolove u određenim delovima tela – moraju da se povremeno odmaraju od nošenja štikli.

U nastavku teksta možete da pročitate koje tegobe ćete da izbegnete ukoliko pravite odmor u nošenj uobuće sa visokim potpeticama.

Foto: Pixabay.com

 
Bol u stopalima

Iako će prestati da vas bole stopala ako bar na neko vreme prestanete da nosite štikle, u početku ćete se susresti sa drugim problemima. Naime, kada “siđete” sa štikli prestaće da vas bole stopala, ali će početi da vas bole pete.

Naravno, ovo je samo prolazan bol. Dovoljno je da priuštite svojim stopalima povremenu masažu kako bi krv procirkulisala jednako po svim delovima stopala, a pete će kroz samo par dana u potpunosti prestati da vas bole.

Foto: Pixabay.com

 
Bol u leđima

Jedan od najčešćih bolova je upravo bol u leđima (različitim delovima kičmenog stuba). Ovaj bol se može javiti zbog predugog sedenja, predugog stajanja ili šetanja, ali i zbog čestog nošenja visokih potpetica.

Ukoliko želite da smanjite šanse za bol u leđima, vreme je da malo odmorite od štikli i obujete neku udobnu ravnu obuću. Kada ste celim stopalom na tlu, kičma se polaka namešta u svoj prirodan položaj i bol se ne pojavljuje.

Kako je bol u leđima povezan i sa drugim tegobama, upravo odlaganje štikli može da vam pomogne i za hronične glavobolje, koje mogu biti prouzrokovane lošom cirkulacijom nastalom lošim držanjem kičme.

Da li ste napravili računicu? Izgleda jednostavno – nema štikli = nema bola. Priuštite to svom telu s vremena na vreme.

 

 

 

 

Ostavite komentar