Lifestyle > Zdravlje

OTKRIVEN NOVI EFEKAT VAKCINE PROTIV KORONE! Dala POZITIVNE rezultate u prevenciji protiv OPAKE BOLESTI

Vakcinisane osobe imaju znatno manji rizik od razvoja srčanih komplikacija i komplikacija vezanih za nastanak ugrušaka

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Kristina Jokić

19/03/2024 > 11:25

podeli vest:

OTKRIVEN NOVI EFEKAT VAKCINE PROTIV KORONE! Dala POZITIVNE rezultate u prevenciji protiv OPAKE BOLESTI
Foto: Shutterstock


Najnovija istraživanja ukazuju da bi vakcine protiv kovida-19, osim zaštite od težih posledica infekcije korona virusom, mogle da imaju i dodatnu korist jer, kako se pokazalo, istovremeno smanjuju rizik od srčane insuficijencije i razvoja krvnih ugrušaka povezanih sa SARS-CoV-2 objavljeno je u stručnom časopisu Heart.

Serija studija, čije je rezultate sastavio međunarodni tim stručnjaka, obuhvata analizu podataka koji obuhvataju podatke prikupljene o 10,17 miliona vakcinisanih i 10,39 miliona nevakcinisanih u Velikoj Britaniji, Španiji i Estoniji.

Mnogo manji rizik od srčanih komplikacija

Nakon što su naučnici uzeli u obzir faktore kao što su starost, pol i postojanje određenih bolesti ranije, ispostavilo se da su vakcinisane osobe imale znatno manji rizik od razvoja srčanih komplikacija i komplikacija vezanih za nastanak ugrušaka nakon korone u period do godinu dana.

Foto: Freepik.com

 

- Naši nalazi pokazuju da su vakcine bile efikasne, ne samo kada je bilo manje zaraženih, već su i smanjile rizik od razvoja teškog oblika kovida-19 - rekao je naučnik Nurija Merkade-Besora sa britanskog Univerziteta Oksford, zadužen za objedinjavanja svih podataka.

Ona smatra da bi "najnoviji rezultati istraživanja mogli da ohrabre sve one neodlučne koji se plaše potencijalnog rizika od neželjenih efekata vakcine da se vakcinišu protiv kovida-19".

Manji rizik od krvnih ugrušaka

U poređenju sa onima koji nisu vakcinisani protiv korona virusa, pokazalo se da je vakcinacija povezana sa 78 odsto manjim rizikom od krvnih ugrušaka u venama, 47 odsto manjim rizikom od krvnih ugrušaka u arterijama i 55 odsto manji rizik od srčane insuficijencije.

Iako se manji rizik od navedenih opasnosti vremenom smanjivao, i dalje je ostao veoma visok – iznosio je 50 odsto kod krvnih ugrušaka u venama 38 odsto, u slučaju krvnih ugrušaka u arterijama i 48 odsto u slučaju zatajenja srca u periodu od narednih 181 do 365 dana.

Foto: Pixabay.com

 

Iako su prethodne studije došle do sličnih nalaza, ovo je jedna od najsveobuhvatnijih studija do sada, s obzirom na broj ljudi uključenih u istraživanje i period tokom kojeg su praćeni.

Krvni ugrušci su mnogo češći nakon korone

Već je poznato da je stvaranje krvnih ugrušaka, koji mogu izazvati moždani udar i srčanu insuficijenciju, mnogo češći nakon infekcije kovida-19.

Iako ovo istraživanje ne utvrđuje jasan uzrok i posledicu, ono ukazuje da vakcinacija protiv ove zarazne bolesti smanjuje i rizik od dodatnih komplikacija.

Naučnici podsećaju da su vakcine protiv covid-19 generalno bezbedne i efikasne i da su prednosti veće od potencijalnih nedostataka, ali bi želeli da sprovedu dalja istraživanja kako bi se detaljnije ispitali zaštitni efekti vakcine protiv covid-19.

- Zaštitni efekti vakcinacije su u skladu sa podacima o lakšim oblicima bolesti, ali treba sprovesti dodatna istraživanja kako bi se razumeli efekti dodatne vakcinacije u različitim populacijama - rekla je Merkade-Besora.

Ostavite komentar