Lifestyle > Zdravlje

Nutrcionistkinja Todorović otkriva koje NAMIRNICE JAČAJU IMUNITET: ŠTITE od VELIKOG KAŠLJA I GRIPA

Sve o smernicama za ishranu kod infekcija disajnih puteva, infekcija urinarnog trakta kao i kandidijaze creva otkriva nutricionistkinja Ana

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

21/01/2024 > 21:36

podeli vest:

Nutrcionistkinja Todorović otkriva koje NAMIRNICE JAČAJU IMUNITET: ŠTITE od VELIKOG KAŠLJA I GRIPA
Foto: Pexels.com


Određenim načinom ishrane i upotrebom određenih namirnica možemo preventivno delovati na nastanak, najčešće virusnih infekcija, gripa i opstrukcije disajnih puteva. Međutim kada do infekcija i prehlade već dođe, ukoliko nisu prejake možemo ih čak suzbiti ili svesti na najblažu moguću meru konzumiranjem određene hrane. Pitali smo nutricionistkinju Anu Todorović koja hrana može da nam pomogne u jačanju imuniteta. 

Prema njenim rečima to najčešće slučajevi kod infekcija disajnih puteva, infekcija urinarnog trakta kao i kandidijaze creva.

- Namirnice koje se preporučuju su : limun i kiseli kupus u sezoni, beli luk, zeleno povrće, ren,
med, đumbir i kurkuma, jabukovo sirće i začini kao što su bosiljak, origano, majčina dušica
- navodi ona. 

U nastavku teksta ostavljamo spisak namirnica nutricionistkinje Ane Todorović za jačanje imuniteta. 

Limun

Limun je značajan zbog visoke koncetracije vitamina C, što je vrlo značajno kod virusa i infekcija, poznata činjenca je da je doza od 2 g vitamina C suzbija simptome prehlade i gripa, deluje antiseptički kod infekcije urinarnih kanala. Osim toga, limun ima alkalno dejstvo na organizam što je od velikog značaja u sprečavanju nastanka težih oboljenja. Ukoliko se unosi iz prirodnih izvora ne može doći do hipervitaminoze zato što se svaki višak izluči putem urina.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je riznica minerala, vitamina, vlakana i što je od velikog značaja, ima probiotsko dejstvo. Količina vitamina C u kiselom kupusu je čak veća od one u limunu, a procesom mfermentacije ( kišeljenja) nastaju probiotske kulture koje utiču povoljno na probavni sistem, a imuni sistem čoveka u velikoj meri zavisi upravo od zdravlja creva .

Beli luk

Beli luk je dragocena namirnica i najbolje je kako bi ispoljio svoje lekovito, antivirusno, antibiotsko i antiseptičko dejstvo konzumirati ga svežeg i prognječenog kako bi se aktivirao alicin koji upravo ima navedene efekte po zdravlje. Osim navedenog povoljno utiče i na visok krvni pritisak u smislu da ga prirodno snižava. Ono što nepoželjno je neprijatan zadah koji ostaje nakon konzumacije i po nekoliko časova i to stvara poroblem radno aktivnim ljudima, pogotovo onima koji su upućeni na rad sa klijentima. Preporuka je zbog toga konzumirati ga uveče pred spavanje ili u vidu tinktura.

Bukovača

Bukovača je vrsta gljive koja se sastoji od proteina, vode, vitamina i minerala koji imaju lekovito dejstvo. Sadrži i vlakna koja vezuju i izbacuju nagomilane štetne materije iz organizma. Imunogllukani u bukovači su supstance koje su značajne za jačanje imuniteta I često su izolovani kao sastojak raznih preparata za jačanje imunog sistema. Bukovača je počela prvo da se koristi u Kini gde su je koristili kao lekovito i prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, lečenje loše cirkulacije i relaksaciju mišića.

Namirnice bogate cinkom

Cink je vrlo značajan mineral za jačanje imunog sistema i već kod prvih i najmanjih simpoma virusa ili prehlade treba ga uneti što u vidu suplementa, a njegovi izvori u namirnicama su :
- plodovi mora,
- meso ( junetina),
- živinsko meso I jaja
- mlečni proizvodi, najbolje jogurt,
- seme sirove bundeve golice I susam,
- leblebije,
- ovas 

Zeleno voće i povrće

Ova grupa namirnica zbog sadržaja hlorofila koji je moćan antioksidans kao i pregršt vitamina, a posebno vitamina A koji takođeštiti naš organizam. Treba ga konzumirati najčešće u svežem obliku ili kratko kuvano kako bi se sačuvali svi vredni nutrijenti.
Posebno su značajni:
- brokoli,
- spanać, blitva, zelje, zelene salate ,
- artičoke
- zelena jabuka I kruška,
- kivi

Osim navedenih namirnica odlični za jačanje imuniteta su - med, đumbir i kurkuma koji se
od skoro koriste i na našem podneblju kao dodaci raznim jelima, ceđenim sokovima.

Foto: Pixabay.com

 

Recept za multivitamin - imuno smuti

  • ½ zelene jabuke
  • ½ cvekle
  • 1 šargarepa
  • Baby spanać - šaka
  • ½ svežeg krastavca
  • ½ - 1 kafene kašičice rendanog đumbira prema ukusu
  • Kafena kašičica meda
  • Malo vode

Priprema: Naseckati povrće na kockice, ubaciti u blender, dodati šaku baby spanaća, kafenu
kašičicu meda i rendan đumbir u količini po ukusu. Sipati malo vode kako bi moglo da se
izmiksa u smoothie. Najbolje ovim napitkom započeti dan.

Ostavite komentar