Lifestyle > Zdravlje

Ako ćete na DIJETU ovo morate da znate! Da li su za SKIDANJE kilograma bolje ČIA ili LANENE SEMENKE?

Dijetetičar Ramia B. je naveo neke od zdravstvenih prednosti ovih semenki pre nego što je otkrio koje su bolje za gubitak težine

Izvor: K1info/index.hr

18/01/2024 > 23:15

podeli vest:

Ako ćete na DIJETU ovo morate da znate! Da li su za SKIDANJE kilograma bolje ČIA ili LANENE SEMENKE?
Foto: Unsplash.com


Gubitak težine nije samo vežbanje, već i zdrave navike u ishrani. Zdravo seme je važan deo naše ishrane. Iako postoji mnogo opcija, laneno seme i čia seme su uglavnom omiljene. Obe vrste su pune hranljivih materija poput proteina, kalcijuma i vlakana.

Dijetetičar Ramia B. je naveo neke od zdravstvenih prednosti ovih semenki pre nego što je otkrio koje su bolje za gubitak težine.

Zdravstvene prednosti lanenog semena

1. Anti-inflamatorni efekat

Laneno seme je superhrana koja sadrži omega-3 masne kiseline. Oni pomažu u borbi protiv zapaljenja u telu i sprečavaju oksidativni stres, objasnio je dijetetičar za "HealthShots". Pomažu u prevenciji raznih inflamatornih bolesti, kao što je reumatoidni artritis.

2. Zdravlje creva

Ove semenke takođe pomažu u promociji zdravlja creva, jer su bogate dijetalnim vlaknima. Vlakna fermentiraju u debelom crevu i poboljšavaju zdravlje creva tako što proizvode kratkolančane masne kiseline.

3. Antidijabetički efekat

Laneno seme je puno vlakana i zdravih masti. Ako se uzimaju redovno, mogu poboljšati osetljivost na insulin.

4. Antikancerogeno dejstvo

Zbog svojih antioksidanata, laneno seme može pomoći u sprečavanju ili smanjenju rasta tumora u telu. Takođe sadrže lignane (fitoestrogene) za koje se veruje da smanjuju rizik od raka u vezi sa hormonima i njihovom neravnotežom.

Foto: Unsplash.com

 
Zdravstvene prednosti čia semena

1. Smanjen rizik od srčanih oboljenja

Prisustvo alfa-linolenske kiseline u chia semenkama može poboljšati zdravlje srca.

2. Zdravlje kože

Ulje semena čia može pomoći u lečenju ekcema, kaže dijetetičar. Smanjuje učestalost svraba, podstiče zarastanje i poboljšava hidrataciju kože.

3. Antioksidativni efekat

Čia semenke sadrže antioksidante, kao što su kvercetin i kempferol. Oni pomažu u smanjenju upale u telu i štite telo od slobodnih radikala.

4. Poboljšavaju zdravlje creva

Slično lanenim semenkama, čia semenke takođe poboljšavaju dobre crevne bakterije i promovišu zdravlje creva. Sprečavaju zatvor, jer su dobar izvor vlakana.

Seme lana ili čia semenke?

Laneno seme je bolje za mršavljenje, jer ima više rastvorljivih vlakana. Pomažu u kontroli apetita i daju dugotrajan osećaj sitosti. Za mršavljenje možemo uzimati dve kašike lanenog semena dnevno.

Dakle, mogu nam pomoći da izgubimo težinu, ali bi trebalo da budu deo dijete koja je puna hranljivih namirnica. Redovna fizička aktivnost je takođe važna.

Ostavite komentar