Lifestyle > Zdravlje

Šta izaziva BOL U SLEPOOČNICAMA? Često je BEZAZLENO, ali može biti SIMPTOM ovih 5 OZBILJNIH BOLESTI

Pritisak ili stezanje kao glavobolja uglavnom nije posledica neke teške bolesti, ali retko to ipak može biti slučaj

Autor: K1onfo/najzena

24/10/2023 > 21:02

podeli vest:

Šta izaziva BOL U SLEPOOČNICAMA? Često je BEZAZLENO, ali može biti SIMPTOM ovih 5 OZBILJNIH BOLESTI
Foto: Freepik.com


Pritisak, stezanje ili bol u slepoočnicama može da ukaže na stres ili napetost, ali u retkim slučajevima može biti simptom nekog stanja zbog kog biste morali da se obratite lekaru.

Medicinska platforma Healthline piše da ovaj osećaj u slepoočnicama može biti posledica veoma bezazlenih stvari kao što su:

- stresa
- naprezanja očiju
- škrgutanja zubima

Međutim, nekada postoji i dublji razlog za ovaj osećaj.

Tenziona glavobolja

Takođe je bol u slepoočnici čest simptom tenzione glavobolje, najčešćeg tipa glavobolje, koji izaziva blagi do umereni bol i stvara osećaj kao da oko glave imate čvrstu traku. Tupi bol u glavi može da se širi do vrata i ramena ili s ovog dela tela, a njega uglavnom izaziva stres.

Epizodne tenzione glavobolje obično traju po nekoliko sati, ali mogu da potraju i danima, a smatraju se hroničnim ako se javljaju duže od 15 dana mesečno.

Migrena

Glavobolja koja se javlja prilikom migrene varira od umerenih do veoma jakih i ona stvara osećaj pulsiranja ili pulsirajućeg bola na jednoj ili na obema stranama glave. Uobičajeni simptomi su i:

- mučnina
- povraćanje
- osetljivost na svetlost, zvukove i mirise

Neki od pokretača migrene su nedostatak sna, stres, promena vremena, fizički napor...

Foto: Pexels.com

 
Cervikogena glavobolja

Ovaj tip glavobolje potiče od problema u vratnom delu kičme, poput povreda ili degenerativnih stanja kao što je osteoartritis.

Ovo stanje obično se meša s migrenom jer su simptom i slični, a javljaju se još i mučnina, osetljivost na svetlost, vrtoglavica, ograničen opseg pokreta u vratu, bolovi u vratu, ramenima ili ruci.

Poremećaji temporomandibularnog zgloba i mišića

Ovakvi poremećaji temporomandibularnog zgloba uzrokuju bol i disfunkciju u zglobu i mišićima odgovornim za pokrete vilice. Ostali simptomi su:

- bol i pritisak u slepoočnicama
- bol u bilo kom od mišića uključenih u žvakanje
- ukočenost vilice ili bolno pucketanje

Traumatska povreda mozga

Ovo stanje nastaje usled udarca glavom ili jakog trzaja, a može biti blago ili veoma ozbiljno, a takvim stanjem smatra se, recimo, potres mozga.

Tumor

Vrlo, vrlo retko pritisak u slepoočnicama može biti posledica tumora na mozgu, piše Healthline, a ako ste zabrinuti zbog toga obavezno se obratite lekaru, naročito ako su glavobolje sve češće i jače i imate probleme s vidom.

Ostavite komentar