Lifestyle > Zdravlje

Rezervisano za TRUDNICE: Ova aktivnost može da UBLAŽI postporođajnu DEPRESIJU

Stručnjaci kažu da je poželjno da trudnice imaju umerenu fizičku aktivnost

Autor: K1 info/ kolektiv.me

12/10/2023 > 10:37

podeli vest:

Rezervisano za TRUDNICE: Ova aktivnost može da UBLAŽI postporođajnu DEPRESIJU
Foto: Freepik.com


Prirodno je da se svaka buduća mama pita šta je dobro, a šta i nije baš kada je u drugom stanju. Ono što je sigurno jeste da to nije bolest, već da svaka žena treba da se ponaša najnormalnije, ako joj, naravno, određene aktivnosti prijaju. Jedna od njih je i ples, a da može biti delotvoran, govori i najnovije istraživanje.

Kineski lekari došli su do zaključka da prenatalna fizička aktivnost, posebno ples, može pomoći da se ublaži postporođajna depresija. 

Pored toga što je dobar zbog postporođajne depresije, ples smanjuje i stres, poboljšava stanje uma, a i daje priliku da ivaša  beba uživa u ritmu muzike.

Istraživači su otkrili da je prenatalna grupna ili timska fizička aktivnost takođe delotvorna u ublažavanju postporođajne depresije, piše "Carolina dance".

Naravno, pre nego što se odlučite da plešete u trudnoći, konsultujte se prvo sa lekarom, a onda kada krenete, obavezno napomenite instruktoru da ste u drugom stanju kako bi on mogao da vam da neke lakše korake ili one za koje se nećete mnogo naprezati.

Takođe, vodite računa o hidrataciji, ali i hrani pre i posle treninga. Budite sigurni da imate energije da "izgurate" termin plesa.

Ostavite komentar