Lifestyle > Zdravlje

Sve je LAKŠE kada PACIJENT ima utisak da ga DOKTOR RAZUME, a i lečenje KRAĆE TRAJE

Pacijento se žale na lekare, a oni da imaju malo vremena za svakog od njih

Izvor: K1info/rts.rs

03/10/2023 > 16:40

podeli vest:

Sve je LAKŠE kada PACIJENT ima utisak da ga DOKTOR RAZUME, a i lečenje KRAĆE TRAJE
Foto: Freepik.com


Sve je više pacijenata koji se žale da im lekari ne poklanjaju dovoljno pažnje, da ne razumeju dijagnozu ili dobijene savete.

S druge strane, lekari se žale na preveliki broj pacijenata i na malo vremena koje imaju na raspolaganju za svakog od njih. Ali činjenica je i da na fakultetu budući lekari najmanje uče o tome kako da uspostave pravi kontakt sa pacijentima. 

Gošće Beogradske hronike, dr Rosa Šapić i dr Mara Vučurević priznale su da su u jednom trenutku shvatile da ne umeju da se postave na pravi način prema pacijentima i prema svom poslu.

- Kao mlad lekar suočila sam se sa ogromnim brojem pacijenata, a pogotovo sa pacijentima koji me emotivno opterećuju i čije probleme sam nosila kući -  kazala je dr Vučurević, a dr Rosa Šapić dodala:
- Tokom studiranja na Medicinskom fakultetu mi imamo neke predmete koje nas obučavaju u tim segmentima, recimo kroz medicinsku etiku, kroz polaganje ispita iz psihijatrije. Tu stičemo izvesna psihološka znanja, ali zaista, to bude nedovoljno kada počnemo da radimo jer taj teret koji nosimo sa posla nas ponekad opterećuje i popunjava naš privatni životni prostor i veoma često dovodi do pregorevanja u struci kod zdravstvenih radnika kao i kod drugih pomagačkih profesija.

- Odnos sa pacijentom je višedimenzionalan i višeznačan. To je odnos gde jedan, a to je pacijent, traži nešto, a doktor je taj koji treba da dâ nešto pacijentu. Naravno da iz te pozicije kada ste pacijent vi imate mnogo veća očekivanja od svog lekara. Sa druge strane lekar je na mestu da pruži tu uslugu i takođe da određene administrativne stvari iz svog spektra uradi za koje pacijent i ne mora da zna -  objasnila je dr Vučurović.

Kada pacijent ima utisak da ga doktor bolje razume, onda lečenje kraće traje i onda je i sama institucija na dobitku. 

Ostavite komentar