Lifestyle > Zdravlje

Doktori ženi AMPUTIRALI RUKE i NOGE jer je pojela nedovoljno PEČENU RIBU: Pazite kako pripremate NAMIRNICE

Stručnjaci ističu da je bakterija posebno opasna za osobe sa oslabljenim imunitetom

Izvor: K1info/mondo.rs

19/09/2023 > 16:41

podeli vest:

Doktori ženi AMPUTIRALI RUKE i NOGE jer je pojela nedovoljno PEČENU RIBU: Pazite kako pripremate NAMIRNICE
Foto: Pexels.com


Stručnjaci često upozoravaju i savetuju koliko je pravilno čuvanje i pripremanje hrane od važnosti za naše zdravlje.

Određene namirnice, nedovoljno ispržene ili skuvane, mogu da izazovu rizik od trovanja različitim bakterijma, poput salmonele, ešerihije koli ili listerije.

Ali ponekad, mere predostrožnosti koje se preduzimaju prilikom kuvanja hrane jednostavno nisu dovoljne. Lauri Barahas (40) mami iz San Hozea u Kaliforniji, lekari su morali da amptiraju ruke i noge pošto je dobila bakterijsku infekciju iz nedovoljno termički obrađene ribe tilapije.

Prošlog jula, Barahas je osetila prve simptome nakon što je konzumirala tilapiju, vrstu slatkovodne ribe, kupljenu na lokalnoj pijaci u San Hozeu. Ona je navodno kuvala ribu za sebe kod kuće.

Prema rečima njene bliske prijateljice, Laurino zdravstveno stanje bilo je kritično. Zamalo da je izgubila život. Bila je na respiratoru i lekari su je stavili u medicinski indukovanu komu. Prsti su joj bili crni, stopala i donja usna. Zadobila je i sepsu, a bubrezi su joj otkazali.

Foto: Pixabay.com

 

Posle boravka u bolnici, Laura je dobila dijagnozu "Vibrio vulnificus", veoma agresivnu bakteriju koja se često naziva "bakterija koja jede meso".

Prema rečima stručnjaka, znaci i simptomi infekcije Vibrio vulnificus, odnosno nekrotizirajućieg fascitisa mogu uključivati: vodenastu dijareju, često praćenu grčevima u stomaku, mučninom, povraćanjem i temperaturom.

Javlja se i infekcija krvotoka sa groznicom, veoa niskim krvnim pritiskom i mehurićima na koži.

Moguća je i pojava inficiranih rana, koja se može proširiti na ostatak tela praćena groznicom, crvenilom, bolom, otokom, toplotom, promenom boje i iscedkom.

Načini na koje možete da se zarazite ovom bakterijom su tako što možete jesti nešto što je kontaminirano sa njom i drugi način je da imate posekotinu ili tetovažu izloženu vodi u kojoj živi ova bakterija. Doktori ističu da je bakterija posebno opasna za osobe sa oslabljenim imunitetom.

Ostavite komentar