Lifestyle > Zdravlje

Skloni ste ALERGIJAMA i postali ste zavisni od KAPI ZA NOS? Alergolog otkriva kako da REŠITE PROBLEM

Istraživanja su pokazala da se čak 9% pacijenata javlja otorinolaringolozima ili alergolozima zbog zavisnosti od sprejeva za nos

Izvor: K1info/b92.net

14/09/2023 > 22:02

podeli vest:

Skloni ste ALERGIJAMA i postali ste zavisni od KAPI ZA NOS? Alergolog otkriva kako da REŠITE PROBLEM
Foto: Shutterstock


 Nije nepoznato da kada smo prehlađeni ili smo na udaru alergija i repsiratornih infekcija koristimo kapi za nos. Međutim, prekomereno korišćenje kapi može dovesti i do zavisnosti, a o tome je za "150 minuta" govorio alergolog Saša Milićević.

Istraživanja su pokazala da se čak 9% pacijenata javlja otorinolaringolozima ili alergolozima zbog zavisnosti od sprejeva za nos. Kako pravilno da koristimo kapi za nos objasnio je dr Milićević.

- To su kapi i sprejevi koji sužavaju krvne sudove, smanjuju lučenje sekreta, koji najviše smeta pacijentima. Onda oni kažu, ja ako ne uzmem kapi, ne mogu da spavam. To je u redu, ali ne sme da se koristi duže. Po pravilu sprej bi trebalo uzimati od pet do sedam dana, nikako duže. Međutim, kada pitate pacijente koliko dugo koriste kapi, oni pričaju o mesecima - objasnio je alergolog i dodao:

- Kapi kada se duže koriste stvaraju kontraefekat, pa pacijenti kažu da što ih duže koriste, sve teže dišu. Što i piše u uputstvu leka, takođe mogu da oštete služnicu nosa. Kapi bi trebalo koristiti u različitim pravcima, jer te delove koje često prskamo mogu da budu oštećeni prekomernom upotrebom kapi.

Međutim, za zavisnost od kapi za nos ipak postoji rešenje, a to su najčešće - druge kapi.

- Postoji čitav niz drugih sprejeva koji mogu da zamene unos tih kapi. To su antihistaminici i drugi lekovi koji utiču na sprečavanje sekrecije, a ima ih zaista dosta na tržištu. Takođe može da se stavlja fiziološki rastvor i morska voda. Te druge kapi zaista pomažu, pacijenti kažu da napokon mogu da dišu, ali ne smeju dugo da se koriste - objasnio je alergolog.

Ostavite komentar