Lifestyle > Zdravlje

JEDNU GREŠKU mnoge žene prave: Izbacite OVE NAVIKE kako biste ublažili SIMPTOME MENOPAUZE

Izbegavajte grickanje tokom dana, jer je to često motivisano emocionalnom, a ne fizičkom glađu

Autor: K1info/sensa

03/09/2023 > 17:39

podeli vest:

JEDNU GREŠKU mnoge žene prave: Izbacite OVE NAVIKE kako biste ublažili SIMPTOME MENOPAUZE
Foto: Freepik.com


Menopauza može biti teška za mnoge žene, ali možete sebi pomoći određenim namirnicama. Nutricionista Sju Kamp dala je savete o tome koje navike u ishrani treba izbegavati kako bi se ublažili simptomi menopauze. Takođe je otkrila da na hormone može uticati to gde jedete, a ne samo vreme i vrsta obroka. Ona tvrdi da je jedenje ispred ekrana velika greška i da može da pogorša pad estrogena koji prati menopauzu.

Sju savetuje da jedete dalje od radnog stola i ekrana računara ili telefona i da usporite. Dodaje da hranu treba što više žvakati. Žene imaju tendenciju da grickaju hranu baziranu na ugljenim hidratima, što može dovesti do porasta nivoa šećera u krvi. Zajedno sa padom estrogena u menopauzi, ovo može uticati na metabolizam i distribuciju masti.

- Morate da jedete dovoljno proteina, zdravih masti i raznovrsnog voća i povrća koje obezbeđuje vlakna. Sve ovo će pomoći vašoj digestivnoj funkciji i asimilaciji hranljivih materija. Trebalo bi da izbegavate grickanje tokom dana, jer je to često motivisano emocionalnom, a ne fizičkom glađu - objašnjava nutricionistkinja.

- Redovni obroci su dobri za većinu ljudi. Povremeni post može da pomogne nekima, ali ne svima. Počnite polako, možda tako što ćete prestati da grickate između obroka, a zatim pređite na 12-časovni post, na primer između večere i doručka sledećeg jutra - rekla je ona.

Sju je takođe istakla da je odabir prave hrane za podršku vašem hormonskom zdravlju od suštinskog značaja.

- Fitoestrogeni su supstance biljnog porekla koje se slabo vezuju za estrogenske receptore. Dokazano je da imaju balansirajući efekat na hormone. To uključuje sočivo, soju, leblebiju i laneno seme - kaže ona.

Nutricionistkinja preporučuje i povrće kao što su brokoli, karfiol, kupus, prokelj, rotkvice i kelj. Ovo povrće sadrži prirodno jedinjenje koje aktivno promoviše razgradnju estrogena.

Takođe savetuje da se ograniči unos kofeina. Negativan uticaj alkohola i kofeina, posebno na san, mnogi potcenjuju.

- Postoje pozitivni efekti kofeina, ali savetujem ne više od tri veoma male šoljice kafe dnevno, s ciljem da ih popijete pre ručka - zaključila je Sju Kemp.

Ostavite komentar