Lifestyle > Zdravlje

Em zdrave, em ne štete: ZUBAR otkriva NAJBOLJE i NAJGORE NAMIRNICE za ZUBE ujutru

On svoje pacijente savetuje da izbegavaju konzumiranje hrane i pića koji sadrže šećere i kiselosti

Izvor: K1info/mondo.rs

03/09/2023 > 08:40

podeli vest:

Em zdrave, em ne štete: ZUBAR otkriva NAJBOLJE i NAJGORE NAMIRNICE za ZUBE ujutru
Foto: Unsplash.com


Kako bi nam zubi bili lepi i zdravi, a osmeh blistav, važno je da redovno održavamo higijenu usta. Ali, to ne podrazumeva samo četkicu, pastu, konac... Važno i šta jedemo.

Pahuljice, peciva, voćni sokovi, smuti, čaj i kafa mogu negativno da se odraze na zube, pogotovo kada se konzumraju ujturu. Caka je u tome što sadrže veliki procenat šećera, aditive, kiselost i boje, ističe stomatolog dr Džon Hjuit. On svoje pacijente savetuje da izbegavaju konzumiranje hrane i pića koji sadrže šećere i kiselosti.

- Kada jedemo ili pijemo kisele proizvode kao što je sok od pomorandže, naša zubna gleđ privremeno postaje omekšana, te su naši zubi podložnijim oštećenjima. Kisela hrana i pića smanjuju pH ravnotežu u ustima. Potrebno je neverovatnih 45 minuta da se usta vrate na neutralni pH nivo posle uzimanja kiselog pića - rekao je stomatolog.

On je takođe savetovao da ne perete zube odmah pošto jedete ili pijete bilo šta kiselo, jer bi to moglo potencijalno da oštetiti zubnu gleđ.

- Moj savet je da uvek perete zube dva minuta četkicom za zube pre nego što nešto pojedete ili popijete kako biste smanjili mogućnost karijesa - rekao je on.

Foto: Shutterstock

 

Osim hrane, savetuje da ograničite unos čaja i kafe. Upravo je kafa jedna od najgorih neprijatelje zuba.

Za kraj, savetovao koje su namirnice idealne za doručak - em zdrave, em ne štete zubima.

- Neke namirnice koje preporučujem da jedete za doručak jesu običan jogurt, sir i mleko. Ovo su odlične opcije, jer nemaju dodatog šećera i imaju visok sadržaj kalcijuma i proteina.To ga čini odličnim za snagu i zdravlje vaših zuba i desni - rekao je on.

Ostavite komentar