Lifestyle > Zdravlje

Držite zdravlje u RUKAMA: Dužina PRSTIJU kod Muškaraca otkriva da li će OĆELAVITI

Brojne studije su proučavale dužinu kažiprsta i domalog prsta kako bi otkrili neke karakteristike

Izvor: K1info/telegraf.rs

31/08/2023 > 16:43

podeli vest:

Držite zdravlje u RUKAMA: Dužina PRSTIJU kod Muškaraca otkriva da li će OĆELAVITI
Foto: Freepik.com


Dužina vaših prstiju može da otkrije koliko ste zaista zdravi i da ukaže na to da li ste u opasnosti od razvoja određenih bolesti. Stručnjaci tvrde, kako prenosi "Mirror", da je od posebnog značaja koliko su dugački vaši kažiprsti u poređenju sa vašim domalim prstima. Muškarci obično imaju duži tzv. "prstenjak", dok su kod žena oba prsta otprilike jednaka.

Dužina prsta je određena još u materici i u potpunosti zavise od toga koliko ste izloženi testosteronu. Kako objašnjava Karl Pintska, sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju, dugi kažiprsti sugerišu da je osoba bila izložena nižim nivoima testosterona u materici.

Dužina prsta kod muškarca može da predvidi kolika je verovatnoća da će oćelaviti tokom života. Šest puta veću verovatnoću da postanu proćelavi imaju oni čiji je domali prst duži od kažiprsta. Stručnjaci su sproveli studiju na 240 muškaraca starijih od 37 godina, kojima je dijagnostikovana androgena alopecija - inače poznata kao muška ćelavost.

Naučnici su otkrili da muškarci koji imaju kraći kažiprst od prstenjaka na desnoj ruci imaju povećan rizik od ćelavosti i veća je verovatnoća da će oćelaviti. 

Gubitak kose se obično javlja kada je ciklus rasta kose ometan, odnosno kada se proizvodi prekomerni nivoi polnog hormona dihidrotestosterona, što takođe utiče i na zdravlje srca.

Istraživači na Tajvanu tvrde da bi dodatna dužina vašeg prstenjaka mogla da sugeriše da ljudi imaju više ovog testosterona, koji smanjuje veličinu folikula dlake.

Ostavite komentar