Slobodno vreme > Zdravlje

Najgore NAMIRNICE ZA DORUČAK ako ste na granici DIJABETESA

Mogu uzrokovati brz porast nivoa šećera u krvi, što dovodi do pada energije kasnije tokom dana i doprinosi insulinskoj rezistenciji

Izvor: K1info/index.hr

14/08/2023 > 06:57

podeli vest:

Najgore NAMIRNICE ZA DORUČAK ako ste na granici DIJABETESA
Foto: Shutterstock


Doručak je najvažniji obrok u danu. Međutim, moramo pažljivo birati kojom ćemo hranom započeti dan, naročito ako smo na granici dijabetesa.

Prema dijetetičarki Meri Sabat, najgorim opcijama smatraju se slatke žitarice i peciva. Kako pojašnjava, slatke i rafinisane žitarice mogu dovesti do brzih skokova šećera u krvi, potencijalno povećavajući rizik od razvoja graničnog dijabetesa.

- Mnoge popularne žitarice koje se jedu za doručak imaju visok udeo dodanih šećera i rafiniranih ugljenih hidrata. Oni mogu uzrokovati brz porast nivoa šećera u krvi, što dovodi do pada energije kasnije tokom dana i doprinosi insulinskoj rezistenciji tokom vremena - otkriva Sabat.

Isto važi i za peciva, koja su uglavnom puna rafinisanih ugljenih hidrata i dodanih šećera.

Foto: Pixabay.com

 

- Oštre fluktuacije šećera u krvi mogu opteretiti insulinski odgovor tela i doprineti razvoju insulinske rezistencije, ključnog činioca u progresiji prema graničnom dijabetesu - rekla je te napomenula da su krofne, mafini, kroasani i slatka peciva puni šećera i nezdravih masnoća, kao i da im nedostaje hranljivih stvari, što ih čini lošim izborom za preddijabetičare.

Ona savetuje da birate žitarice i hleb ili peciva od celovitog zrna i pazite na udeo dodanih šećera.

Ostavite komentar