Lifestyle > Zdravlje

POSTOJI NADA: Posle 20 godina ISTRAŽIVANJA naučnici kažu da su na putu da OTKRIJU LEK ZA RAK

Lek je testiran na uzorcima uzetim iz dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića, kože i pluća i bio je efikasan u svim slučajevima

Izvor: K1info/telegraf.rs

02/08/2023 > 06:49

podeli vest:

POSTOJI NADA: Posle 20 godina ISTRAŽIVANJA naučnici kažu da su na putu da OTKRIJU LEK ZA RAK
Foto: Pexels.com


Na sreću mnogih, naučnici su stvorili "sveti gral", lek za rak koji ubija sve oformljene ćelije tumora, dok ne nanosi štetu zdravim ćelijama.

Novi molekul, kodnog naziva AOH1996, gađa protein koji ima većina kancera, a koji pomaže tumorima da rastu i da se razmnožavaju u telu.

Ovo otkriće je veoma važno zbog toga što se u slučaju ovog proteina - nuklearni antigen proliferirajućih ćelija (PCNA) - ranije smatralo da je nemoguće lekovima delovati na njega.

Lek je testiran na 70 različitih ćelija raka u laboratoriji, odnosno na uzorcima uzetim iz dojke, prostate, mozga, jajnika, grlića, kože i pluća, i bio je efikasan u svim slučajevima. Otkriće je usledilo posle 20 godina istraživanja u bolnici City of Hope u Los Anđelesu, jedne od najvećih centara za izučavanje kancera u Americi.

Ova terapija cilja kancerogene varijante PCNA, proteina koji je u svom mutiranom obliku kritičan u replikaciji DNK i pomaže kancerima da rastu.

Tim naučnika razvio je molekul AOH1996,  koji cilja i ubija mutirani PCNA. Čini se da tretman uništava sve čvrste tumore u pretkliničkim istraživanjima.

Dr Linda Malkas, profesor u bolnici City of Hope, na odeljenju za molekularnu dijagnostiku i eksperimentalno lečenje, koja je predvodila ovaj tim objasnila je kako molekul selektivno ometa replikaciju DNK i "popravku" u ćelijama raka, ostavljajući zdrave ćelije netaknutim.

- Većina ciljanih terapija se fokusira na samo jednu stranu, što dozvoljava lukavom kanceru da mutira i vremenom postane rezistentan - rekla je dr Malkas.

 

Ostavite komentar