Lifestyle > Zdravlje

SZO u "ratu" protiv NAJVEĆIH KOMPANIJA: Veštački zaslađivač ASPARTAM mogući UZROČNIK RAKA

Pogledajte deklaracije na Koka-kolinim dijetalnim gaziranim pićima ili Marsovim "Extra" žvakama...

Izvor: K1info/Tanjug

29/06/2023 > 14:44

podeli vest:

SZO u "ratu" protiv NAJVEĆIH KOMPANIJA: Veštački zaslađivač ASPARTAM mogući UZROČNIK RAKA
Foto: Freepik.com


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasiće u julu veštački zaslađivač aspartam, koji se masovno koristi širom sveta, kao mogući uzročnik raka, prenosi Reuters pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa tim procesom. 

Prema navodima izvora, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odeljenje za istraživanje raka SZO, prvi put će sledećeg meseca označiti aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, poput Koka-kolinih dijetalnih gaziranih pića i Marsovih "Extra" žvakaćih guma, kao mogućeg izazivača kancera za ljude.

Foto: Freepik.com

 

Zaključak agencije, finalizovan ranije ovog meseca nakon sastanka spoljnih stručnjaka grupe, ima za cilj da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne, na osnovu objavljenih dokaza, ali se ne bavi preporukama koja količina proizvoda je bezbedna za konzumaciju.

Takvu preporuku pojedinicima daje drugi stručni odbor SZO za  prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive), zajedno sa odlukama drugih nacionalnih regulatora.

JECFA i IARC nezavisno jedno od drugog analiziraju posledice konzumacije aspartama, a njihovi zaključci biće objavljeni istog dana - 14. jula.

Portparol IARC-a rekao je da su zaključci odbora IARC i JECFA poverljivi do jula, ali je dodao da se oni podudaraju, a da zaključak IARC-a predstavlja prvi osnovni korak u razumevanju kancerogenosti.

Od 1981. godine JECFA smatra da je aspartam bezbedan za konzumaciju u ograničenim dnevnim dozama, a nacionalni regulatori  dele ovo mišljenje, uključujući u SAD i Evropi.

Ostavite komentar