Lifestyle > Zdravlje

Sve što niste znali o ĐUMBIRU, začinu koji ZDRAVLJE ZNAČI

Mnogo je biljaka koje imaju pozitivan uticaj na naš organizam, ali retko koja ima toliko dobrih svojstava kao đumbir

Autor: K1 info/ bivits.com

04/09/2022 > 08:35

podeli vest:

Sve što niste znali o ĐUMBIRU, začinu koji ZDRAVLJE ZNAČI
Foto: Pixabay.com


Veliki kineski filozof Konfučije jednom je rekao da "još u mladosti treba da odsečeš štap na koji ćeš se oslanjati u starosti“.

Pored brojnih životnih mudrosti koje nam je ostavio i koje i dan danas važe, ovaj socijalni reformator koji je živeo u petom veku pre nove ere – kleo se i u đumbir.

Za njega je rekao da je oštar, da uklanja vlagu i smanjuje unutrašnju toplotu i temperaturu, tako da konzumiranje đumbira pre obroka pomaže zdravlju i varenju.

Zaista je dugačak spisak biljaka koje imaju pozitivan uticaj na naš organizam, ali retko koja ima toliko dobrih svojstava kao đumbir.

Đumbir je višegodišnja začinska biljka koja je u širokoj upotrebi kao začin i narodni lek. U tropskoj Aziji se gaji i koristi više od četiri hiljade godina, a stari Grci su ga toliko cenili zbog njegovih koristi pri varenju, da se dodavao hlebu, pa je tako stvoren i prvi hleb od đumbira.

Poreklom je iz Kine, odakle se proširio u Indiju, jugoistočnu Aziju, zapadnu Afriku i Karibe. Đumbir su u Zapadnu Indiju i Meksiko uneli Španci nakon njihovog osvajanja ove dve zemlje, a od 1547. đumbir se izvozio iz Santjaga u Španiju.

Foto: Pixabay.com

 

Đumbir ima prijatan miris ali, oštar, jak i ljut ukus. U Japanu se kriške đumbira jedu između ili tokom jela da bi se očistilo nepce.

Njegov rizom je mesnat, na preseku svetložut, sadrži skrob, smole i etarska ulja. Sadrži snažnu i moćnu komponentu kojoj duguje svoja lekovita svojstva a koja se naziva gingerol. Ova supstanca deluje antiupalno, što znači da može da ublažiti bol i oticanje.

Đumbir je i antioksidans koji neutrališe štetne slobodne radikale u telu, a smanjuje i rizik od karcinoma jer sprečava prelazak ćelije iz benignog u maligno stanje.

Mingov đumbir

Oguljeni koren đumbira može se sačuvati kuvanjem u šećernom sirupu, ali je pre nekoliko vekova kristalizovani đumbir prečišćavan daleko primitivnijim metodama i prinos je bio daleko manji, pa je bio dovoljan isključivo za snabdevanje samog cara Minga. Caru su se toliko dopale kristalizovane kriške đumbira da je dozvoljavao njegovu izradu samo po sopstvenoj naredbi. Ovakve kriške su postale poznate kao "Mingov“ đumbir.

Đumbir i njegova lekovitost 

Kineska medicina kaže da za prehladu, kašalj, grip ili druga slična oboljenja – čaj od korena đumbira je najbolji lek. Ovaj čaj bi trebalo piti tokom celog dana i to u manjim gutljajima. Možete ga zasladiti medom ili dodati limun za još bolji efekat. Inače, čaj od đumbira se preporučuje i zdravim osobama, kako bi se organizam ojačao i zaštitio od prehlada.

Jača imunitet

Đumbir je poznat kao izuzetno efikasan katalizator u stvaranju belih krvnih zrnaca koja na prirodni način jačaju imuni sistem. Zato se preporučuje da se svakog jutra na prazan želudac popije čaša vode ili čaja, u koje se doda kašičica izrendanog đumbira, sok od ceđenog limuna i kašičica meda.

Foto: Pixabay.com

 

Ublažava migrenu

Koren đumbira oduvek se koristio za ublažavanje napetosti i bola od migrene. Njegove antiupalne karakteristike blokiraju supstance koje stvaraju bol i upalu u krvnim sudovima mozga, te na taj način ublažava ili sasvim uklanja migrenu.

Ublažava menstrualne bolove

Da bi se ublažile tegobe koje ciklus izaziva, potrebno je konzumirati ekstrakt đumbira 4 puta dnevno, i to sa početkom od 3 dana pre menstrualnog ciklusa.

Štiti od kardiovaskularnih oboljenja

Oduvek se znalo da đumbir "poboljšava" krv. Danas znamo da je to zato što reguliše cirkulaciju, sprečava pojavu tromba, srčanog udara i jača krvne sudove. Ipak, postoje izuzeci. Naime, ko ne sme da koristi đumbir? Pre svega osobe sa problemom zgrušavanja krvi, koje bi morale da se posavetuju sa svojim lekarom u vezi konzumacije đumbira.

Foto: Pixabay.com

 

Pomaže pri mršavljenju

Glavna uloga đumbira u smanjenju kilaže jeste u regulisanju probave. Đumbir je bogat proteinima i vlaknima koji olakšavaju proces varenja, a dodatno podstiče proizvodnju žuči, što potpomaže razgradnju masnih naslaga.

Održava higijenu usta

Đumbirova antibakterijska moć je takođe poznata od davnina. Aktivna jedinjenja u đumbiru – gingeroli, sprečavaju razmnožavanje i širenje oralnih bakterija, koje mogu izazvati parodontalnu bolest, ozbiljnu infekciju desni.

Kako oljuštiti đumbir?

Verovatno ste već pokušali klasičnom ljuštilicom ili oštrim nožem ali, bez mnogo uspeha. Naime, kora đumbira je izuzetno teška za ljušćenje a njegova tekstura dodatno otežava posao.

Ipak, postoji jedno lako rešenje. Čišćenje đumbira kašičicom za kafu je najefikasniji način, jer se tom prilikom ne gubi ni najmanji deo korena, već se samo skida kora.

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite komentar