Slobodno vreme > Zdravlje

Tri NAMIRNICE koje mogu da ZAMENE četkicu za zube

Još kao decu, roditelji su nas stalno opominjali da zube treba da peremo posle svakog jela

Autor: K1 info/ namirnice.ba

26/05/2023 > 19:42

podeli vest:

Tri NAMIRNICE koje mogu da ZAMENE četkicu za zube
Foto: Shutterstock


Ako pitate somatologe, najbolje je da zube peremo posle obroka. Međutim, nismo uvek u prilici da posle jela detaljno operemo zube na klasični način.

Ako je to slučaj, a ove tri namirnice su vam nekako pri ruci, onda znajte da će upravo one poslužiti kao odlični prirodni zubni čistači.

Supstanca koja se luči prilikom grickanja ovih hrskavih namirnica uništava kamenac i bakterije, a zube održava čistim i zdravim. 

Jabuke

Fosfor, kalcijum i flour koji se nalaze u jabukama sprečavaju razvoj karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od bilo koje četkice delujući dvostruko – mehanički i fizički. Pored toga, razloga da svaki dan pojedete barem jednu jabuku je mnogo.

Sveža šargarepa

Žvakanjem šargarepe stimuliše se proizvodnja pljuvačke, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna šargarepe deluju kao četkica za zube i desni. Plus – šargarepa je jedan od najbogatijih izvora karoteinoida provitamina A, uključujući alfa-karoten i beta- karoten, koji mogu da se pretvore u aktivan oblik vitamina A koji ima blagotvorno dejstvo na vid i imuni sistem.

Celer

Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje supstance koja neutralizuje bakterije koje izazivaju karijes. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zuba, masira desni i čisti usnu šupljinu. Plus - celer je izvanredan izvor vitamina C, koji je značajan za jačanje imuniteta. Ovo povrće takođe može da utiče na normalizaciju krvnog pritiska i snižavanje holesterola.

 

Ostavite komentar