Ljudi bi trebalo da izbegavaju korišćenje zaslađivača za kontrolu težine, preporučila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Niskokalorični zaslađivači ili zaslađivači bez kalorija koriste se umesto šećera za zaslađivanje raznih namirnica i pića. Mnogi ljudi takođe dodaju zaslađivače bez šećera hrani i pićima kao alternativu šećeru, s ciljem sprečavanja prekomerne težine.
SZO je sada otkrila da korišćenje zaslađivača "ne daje nikakvu dugoročnu korist u smanjenju telesne masnoće kod odraslih ili dece".
pročitajte još
Utiče na plodnost, ali i na razvoj fetalnog mozga u prvom trimestru trudnoće, a loše vrednosti mogu dovesti do ozbiljnih posledica
23.05.2023
Zdravlje
Beli delovi plodova topole, poznati kao "mace", sve su prisutniji, ali nisu oni uzrok alergija
23.05.2023
Zdravlje
Iako korištenje zaslađivača u kratkom roku može da dovedei do manjeg gubitka težine, moglo bi da dođe do “neželjenih posledica ” povezanih s dugotrajnom upotrebom, poput povećanog rizika od dijabetesa tipa dva, kardiovaskularnih bolesti i smrti.
- To nisu esencijalni prehrambeni činioci i nemaju hranjivu vrednost - rekao je Frančesko Branka, direktor za prehranu i sigurnost hrane pri SZO.
- Ljudi moraju da razmotre druge načine smanjenja unosa slobodnih šećera, kao što su konzumiranja hrane s prirodnim šećerima, poput voća, ili nezaslađene hrane i pića. Ljudi bi trebalo u potpunosti da smanje slatkoću prehrane, počevši od ranih godina, kako bi poboljšali svoje zdravlje.
pročitajte još
Napadi toplote koji su najčešće veoma neprijatni za većinu žena uskoro će biti prošlost
22.05.2023
Zdravlje
Pedijatar ističe da je važno da deca miruju, kao i da ih na vreme odvedete kod lekara na pregled
22.05.2023
Društvo
Organizacija je pregledala podatke iz 283 studije sprovedene na odraslima, deci, trudnicama ili mešovitoj populaciji, piše Sky.
Kao rezultat toga, objavljena je nova uslovna smernica koja preporučuje ljudima, osim onima s dijabetesom, da izbegavaju korištenje zaslađivača za kontrolu telesne težine ili smanjenje rizika od nezaraznih bolesti. Autori kažu da su potrebna dalja istraživanja.
Ostavite komentar