Lifestyle > Zdravlje

Nikako NE SUŠITE VEŠ napolju u ovo DOBA GODINE - evo i zbog čega

Ako napolju sušite mokru odeću, rizikujete da pogoršate svoje zdravlje, naročito ako ste skloni alergijama

Izvor: K1info/mondo.rs

17/05/2023 > 18:31

podeli vest:

Nikako NE SUŠITE VEŠ napolju u ovo DOBA GODINE - evo i zbog čega
Foto: Freepik.com


U ovo doba godine, mnogi se ljudi žale da im polen pravi ozbiljne probleme. Kijanja, svrab nosa i očiju, samo su neki od simptoma alergije koje mnogi mešaju sa prehladom ili virusnom infekcijom.

Šta nam trenutno pravi probleme kod polenskih alergija i koje biljke su u jeku cvetanja, za Prva TV objašnjava Mirjana Mitrović-Josipović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

- Biljke koje mi identifikujemo kao alergene se oprašuju vetrom. Ovaj vetar i košava još potpomažu raspršivanju polena i u ovom periodu ima dosta polena drveća, poput breze, jasena, javora, duda... - objašnjava ona i dodaje da je polen trave sada u većem prisustvu. Ali, ne samo trava. Trenutno su u cvetanju i korovi - kopriva, kiselica, štirevi... Takođe, Mirjana napominje da ko je alergičan uveliko bi trebalo da primenjuje propisanu terapiju.

Kako da se zaštitimo?

Ono što možemo da učinimo, jeste da u prepodnevnim časovima ne izlazimo u prirodu. Tada, kada je vetrovito, a nije hladno, jeste najveće raspršivanje polena i zato tokom tih dana obavezno treba prati kosu, menjati odeću, biti u klimatizovanim prostoriama koje valja provetravati tek u poslepodnevnim časovima.

A šta je sa vešom? U ovo doba godine, kada su biljke u jeku cvetanja nikako ne treba sušiti opran veš napolju (dvorišta, balkoni). Odgovor je jednostavan - jer se polen lako lepi na mokar veš.

 

Ostavite komentar