Lifestyle > Zdravlje

VRTOGLAVICA, grčevi u mišićima, umor – samo su NEKI OD SIMPTOMA koji ukazuju da vam - NEDOSTAJE KALIJUM

Ako jedete mnogo brze hrane i namirnice koje su unapred pripremljene i samo ih zagrejete, velika je verovatnoća da vam nedostaje kalijum

Autor: K1 infi/ edukacija.rs

31/03/2023 > 14:57

podeli vest:

VRTOGLAVICA, grčevi u mišićima, umor – samo su NEKI OD SIMPTOMA koji ukazuju da vam - NEDOSTAJE KALIJUM
Foto: Shutterstock


Kalijum ima mnogo zadataka u telu, uključujući brigu o kontrakciji mišića, regulisanje tečnosti i osiguravanje ravnoteže minerala.

Pord toga, brine se i o ublažavanju posledica koje nastaju kad konzumirate previše soli. Štiti krvne sudove od oštećenja, zadebljanja i visokog krvnog pritiska.

U nastavku  vam donosimo simptome koji ukazuju da vam nedostaje kalijum.

Umor

Kao što smo već utvrdili, telu je potrebno dovoljno kalijuma za normalno funkcionisanje. Da li ste bili prilično umorni u poslednje vreme, iako vodite računa o tome da dovoljno spavate i imate redovan ritam spavanja? To može biti posledica nedostatka kalijuma.

Takođe, umor može biti uzrokovan stresom, lošom ishranom i nedostatkom sna, a sve su to problemi koji se mogu povezati sa niskim sadržajem kalijuma.

Grčevi u mišićima

Obično se javljaju kada ste fizički aktivni, ali to ne mora biti slučaj sve vreme. Mogu da se jave i kad ne vežbate ili ne radite fizičke zadatke, što je verovatno znak upozorenja da morate da jedete više namirnica bogatih kalijumom.

Osećaj slabosti i vrtoglavice

Vrtoglavica ne znači nužno da ste dehidrirani, može biti mnogo uzroka. Nivoi kalijuma u ​​telu variraju tokom dana i mogu značajno da variraju. Zbog smanjenja kalijuma, otkucaji srca se usporavaju, pa možete doći i do nesvestice.

Situacija nikako nije normalna i u svakom slučaju vam je potrebna pomoć lekara. Nipošto nemojte sami sebi postavljati dijagnozu. Obratite pažnju i na osećaj slabosti, čak i ako tako nešto niste radili ceo dan.

Visok krvni pritisak

Kao što je ranije pomenuto, bez dovoljno kalijuma, krvni sudovi se mogu suziti, što dovodi do visokog krvnog pritiska. S obzirom na to da je natrijum takođe neuravnotežen kao rezultat, srce može da funkcioniše nepravilno – primetićete lupanje srca i ubrzan rad srca. Preduzmite mere što je pre moguće.

Nadutost

Da li ste naduti čak i kada vam se čini da niste jeli neko vreme? Ili vas sve što jedete čini nadutim? Možda je vaša hrana previše slana. Vratili smo se natrijumu – telo ima problem da reguliše nivo natrijuma, tako da se javlja nadimanje kojem ne možete da utvrdite izvor.

Da li smo vas ubedili da dodate više kalijuma vašoj ishrani? Dozvolite da vam sve olakšamo.

Ovo su bogati izvori kalijuma:

- avokado

- slatki krompir

- spanać i blitva

- lubenica

- beli i crni pasulj

- krompir

- repa

- šipak

- banana

- kokosova voda

Od ovih namirnica moći ćete da pripremite mnoga raznovrsna jela. One će vas snabdeti ne samo kalijumom, već i drugim vitaminima i mineralima.

 

Ostavite komentar