Lifestyle > Zdravlje

I kod POLICISTIČNIH jajnika bitno da JEDETE ZDRAVIJE i promenite NAVIKE, evo šta SAVETUJE naš doktor

Ginekolozi putem ultrazvuka mogu da vide promenu na jajnicima i samim tim odmah da provere hormone kod žene

Izvor: K1info

18/03/2023 > 22:03

podeli vest:

I kod POLICISTIČNIH jajnika bitno da JEDETE ZDRAVIJE i promenite NAVIKE, evo šta SAVETUJE naš doktor
Foto: Freepik.com


Sindrom policističnih jajnika, čest je hormonalni poremećaj koji se javlja kod žena u periodu između puberteta i menopauze.

U emisiji "Vikend na K1" na televiziji K1, profesor doktor Đuro Macut, objašnjava šta je zapravo sindrom policističnih jajnika i kako do njega dolazi.

- To je sindrom koji u sebi kombinuje neke od endokrinoloških, hormosnkih i metaboličkih, ali i pojedinih kliničkih karakteristika, kod mladih žena, ali žena koje su u reproduktivnom periodu od 15. do 50. godine. Kod žena dolazi do poremećaja ciklusa, pojačane maljavosti, pojave akni, ali i problema začeća. Obično su ovo razlozi zbog kojih se žene javljaju ginekolozima ili endokrinolozima - kaže Macut.

 

Uspostavljanje dijagnoze i simptomi

Kako bi se uspostavila dijagnoza, koriste se određeni kriterijumi, pomoću kojih se određuje dijagnoza kod žene. Profesor doktor Đuro Macut, u emisiji „Vikend na K1“ na televiziji K1, objasnio je da se prate najmanje dva simptoma, u pitanju je neredovna menstuacija i anovulacija, koja je bitna kod začeća, ali i druge pojave.

- Imamo pojavu muških hormona kod žena, pojavu kliničkih simptoma, kao što su akne i povišena maljavost, ali i ultrazvučni nalazi jajnika koji pokazuje policističan izgled. Dva od tri kriterijuma čini dijagnozu i mi klasifikujemo te feno tipove. Ukoliko je problem izraženiji, onda je zaista endokrinološki, hormonski i metabolički poremećaj, a ako je manje izražen onda kažemo da je reproduktivni poremećaj - kazao je doktor i napominje da žene u prvom trenutku nikada ne posumnjaju da je u pitanju zdravstveni problem, zbog čega se često izgubi dosta vremena.

Kod žena koje se bore sa sindromom policističnih jajnika, često je prisutna insulinska rezistencija.

Doktor Đuro Macut naglašava da policistični jajnici jesu povezani sa njom, ali da je čitava priča prenaglašena.

- Čitava priča se preterano naglašava i pogrešno tumači. Problem je u prepoznavanju uduženih stvari koje idu uz taj sindrom. U osnovi tih sindroma jeste insulinska rezistencija, koju mi ne moramo da dokazujemo. Postoji jedna preterana dijagnostika i pokret na upućivanje na silne preglede i analize, koji možda nisu potrebni - dodaje.

Jedna od deset žena u reproduktivnom periodu oboli od sindroma policističnih jajnika. Redovnim odlascima kod ginekologa, ovaj sindrom može na vreme da se otkrije.

Foto: K1/Printscreen

 

- Jedna do dve žene na njih deset imaju taj problem. Ginekolozi putem ultrazvuka mogu da vide promenu na jajnicima i samim tim odmah da provere hormone kod žene. Endokrinolog ima glavnu ulogu u svemu tome, jer on može da proceni ceo aspekt tih hormona i metabolizma, kao i da pacijentima objasni koje sve posledice mogu da imaju u slučaju da se
ne krene sa preventim lečenjem
- dodao je doktor Macut.

Istraživanja su pokazala da postoje određeni geni koji utiču na pojavu sindroma policističnih jajnika.

- Studije su pokazale, da devojke koje imaju sindrom policističnih jajnika, imaju veći genetski profil i sklonost da i njihove majke to imaju, pa čak i braća, koja imaju taj takozvani androgeni profil. To znači da su maljaviji ili ćelaviji, od braće drugih žena koje nemaju taj sindrom. Problem je u hormonskoj produkciji, koja se ne može usmeriti na taj jajnik ili na nadbubrežnu žlezdu, koja utiče na produkciju tih androgena - ističe sagovornik K1 televizije.

Posledice policističnih jajnika

Često se postavlja pitanje i da li se policistični jajnici mogu izlečiti, ali i koje posledice ostavljaju.

- Simptom policističnih jajnika neće nikoga smrtno razboleti, ali se mogu javiti druge bolesti poput dijabetesa, karidiovaskularnih bolesti i problemi sa začećem. To je borba na duge staze - kaže doktor Macut.

Jedinstven lek za policistične jajnike ne postoji. Oni se mogu zalečiti, ali se ne mogu izlečiti. Terapija se određuje u zavisnosti, da li žena planira da rađa ili ne, a glavne metode lečenja su: hormonsko lečenje, lečenje neplodnosti, regulisanje nivoa insulina, kao i promena životnih navika, čulo se u emisiji na televiziji K1.

 

Ostavite komentar