Lifestyle > Zdravlje

TikTok "stručnjaci" savetuju da BOLNO GRLO lečite SOKOM OD KROMPIRA, ali evo šta kažu LEKARI

Doktori ističu da i ako se čini da sok od krompira olakšava upalu grla, ublažavanje simptoma ne znači da je bakterijska infekcija izlečena

Izvor: K1/citymagazine

06/03/2023 > 14:22

podeli vest:

TikTok "stručnjaci" savetuju da BOLNO GRLO lečite SOKOM OD KROMPIRA, ali evo šta kažu LEKARI
Foto: Shutterstock


Na društvenoj mreži TikTok popularan je novi trend ispijanja soka od krompira koji, kako tvrde, leči bolno grlo za jako kratko vreme.

Međutim, lekari upozoravaju da je u pitanju varka i da primena ovog saveta može biti opasna.

Iako se na ovoj društvenoj mreži dele razni saveti o šminkanju, nezi, pa i trikovi koji olakšavaju svakodnevni život, doktori apeluju da se kad imate tegobe obratite njima, a ne TikTok "stručnjacima". 

Naime, jedna žena napravila je video, koji nije dugo poživeo na TikToku, a u kome navodi da je pomoću ovog leka izlečila grlo svoje ćerke. Kako je navela, pratila je savete na TikToku i napravila je za svoju ćerku taj čuveni sok od krompira.

- Sve je nestalo za svega dva sata - dodala je žena.

Međutim, dr Idž izdvojio je malo svog vremena da upozori ljude koji koriste ovaj lek za lečenje grla. Reagovao je na ženin TikTok i opisala svoju reakciju kao najopasniji video koji je ikada poslao.

- Ne lečite vaše dete sokom od krompira ukoliko ima jake simptome. Ako se i čini da sok od krompira olakšava upalu grla, ublažavanje simptoma ne znači da je bakterijska infekcija izlečena - naveo je dr Idž i savetovao konvencionalni put lečenja i izbegavanje prisvajanje saveta od nestručnih ljudi:

- Ukoliko vaše dete ima strep grlo, lečite ga brzo i pravilno. Ne slušajte nestručne ljude na mreži.

S obzirom na to da je veoma zarazno, strep grlo često se širi bliskim kontaktom, što je uslovljeno simptomima sličnim gripu - brzo pojavljivanje otoka, bol u grlu, bolovi u telu, osim i povećanje limfnih čvorova.

Doktor Idž upozorio je da ovoj bolesti treba veoma ozbiljno pristupiti jer postoji rizik od proširivanja na druge organe. Može izazvati neku vrstu bolesti bubrega, reumatsku groznicu i dugotrajno oštećenje koja slabi zaliske između srčanih komora.

Jedan drugi doktor, doktor Rubin, pedijatar, oglasio se na TikToku prokomentarisavši širenje dezinformacija.

- Postavio sam video o ovome, uglavnom urlajući jer me ljuti kada vidim kako se ljudi izvlače izmišljajući ove stvari - napisao je doktor Rubin.

U svom videu naveo je da ne postoje dokazi o efikasnosti krompira kada je ova bolest grla u pitanju, već da se grlo leči antibioticima.

Iako je krompir bogat vlaknima, vitainima, kalcijumom, gvožđem, bakrom, povrće nije dovoljno snažno da stane na put bolesti kao što je bakterija streptokoke.

 

Ostavite komentar