Lifestyle > Zdravlje

Ovo su NAJGORA PIĆA za mozak - povećavaju RIZIK OD DEMENCIJE

Bojite se demencije u svojim zlatnim godinama? Razvoj demencije ne mora da bude vaša sudbina

Izvor: K1info/Klix.ba

03/03/2023 > 18:29

podeli vest:

Ovo su NAJGORA PIĆA za mozak - povećavaju RIZIK OD DEMENCIJE
Foto: Freepik.com


Ako se plašite demencije - niste jedini. Posebno ako imate porodičnu istoriju Alchajmerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije.

Više istraživanja pokazuje da zdrav način života, uključujući ono što jedete i pijete, može da pomogne u smanjenju rizika.

Prema izveštaju CDC-ovog Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku iz 2017. godine, skoro polovina svih odraslih osoba dnevno pije jedno ili više zaslađenih napitaka – gazirana pića, voćna pića, energetska pića i druge.

To iznosi oko 150 kalorija ili 37 grama brzo apsorbovanih šećernih kalorija dnevno. Gornja granica dodatih šećera koju je postavila AHA je 36 grama na 150 kalorija za muškarce i 25 grama na 100 kalorija za žene.

Šećer je štetan za vašu sivu masu jer je povezan s metaboličkim stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, moždani udar, metabolički sindrom, upala i dijabetes tipa 2.

Hrana koja povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti takođe povećava rizik od demencije, jer održavanje sive mase zdravom za ceo život uključuje održavanje miliona krvnih sudova koji podržavaju vaš mozak čistim od plaka povezanih sa srčanim oboljenjima.

U jednoj nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Prevention of Alzheimer's Disease, autori su otkrili da su oni koji su izjavili da konzumiraju najviše zaslađenih napitaka imali oko tri puta veću verovatnoću da pate od demencije, u poređenju s onima koji nisu pili zaslađena pića. Rizik od moždanog udara je takođe udvostručen među onima koji piju najslađe piće.

Istraživanje Harvardske škole javnog zdravlja takođe pokazuje da osobe koje piju jedan ili više zašećerenih napitaka dnevno imaju veću verovatnoću da imaju lošiju memoriju, manji ukupni volumen mozga i znatno manji hipokampus, područje mozga povezano s pamćenjem i učenjem. Autori sugerišu da su slatka pića povezana sa simptomima pretkliničke Alchajmerove bolesti.

Foto: Pixabay.com

 
Milkšejkovi

Mlečni šejkovi su vrhunsko uživanje za mnoge, ali šećer i zasićene masti su dvostruki udarac za zdravlje vašeg mozga. Poznato je da zasićene masti, prisutne u punomasnoj mlečnoj hrani, masnom mesu, puteru i kokosovom i palminom ulju povećavaju nivoe LDL-holesterola.

Istraživanja pokazuju da visok holesterol može znatno da poveća rizik od demencije. U stvari, tri velike studije o ljudskoj populaciji su otkrile da visoki unos zasićenih masti udvostručuje rizik od Alchajmerove bolesti, dok ishrana sa nezasićenim mastima smanjuje rizik.

Kofeinska pića

Redovna kafa i čaj bez dodavanja šećera mogu da budu odličan način za povećanje korisnih antioksidansa i drugih biljnih nutrijenata u vašoj ishrani, ali mnogi ljudi koji piju kafu preferiraju zaslađene napitke. Ako uživate u specijalnim napicima od kafe iz svog omiljenog kafića, možda ćete dobiti iznenađujuću količinu dodatog šećera i nezdravih zasićenih masti.

Energetska pića

Energetska pića s kofeinom prvobitno su razvijena za ekstremne sportiste ili da pomognu studentima da se probude ili ostanu budni, ali nemaju koristi kada je u pitanju održavanje zdravlja vašeg mozga zbog visoke koncentracije šećera.

 

Ostavite komentar