Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

WAT RONG KHUN: Budistički HRAM inspirisan SF filmovima

Kad slikar reši da postane arhitekta, pa još voli i naučnu fantastiku

Autor: K1 info/pixelizam. com

06/12/2022 > 18:00

podeli vest:

WAT RONG KHUN: Budistički HRAM inspirisan SF filmovima
Foto: Youtube PrintScreen


Wat Rong Khun, poznatiji kao Beli Hram, je nekonvencionalni budistički hram u provinciji Chiang Rai na Tajlandu.

Dizajnirao ga je 1997. godine Chalermchai Kositpipat, tajlandski slikar koji je odlučio da promeni profesiju i postane arhitekta.

Ovaj veličanstveni hram je bizaran spoj tradicionalne tajlandske arhitekture i nadrealizma. Glavna zgrada je bele boje, što simbolizuje Budinu čistoću, a prekriven je mozaicima ogledala koja stvaraju blještavi izgled na suncu.

Ceo kompleks je okružen skulpturama demona, lobanja, odsečenih glava i drugih bizarnih predmeta.

Da biste došli do hrama, morate da pređete preko mosta ispod koga se nalze skulpture ispruženih ruku koje simbolizuju želju.

Kada uđete u hrama, nećete videti tradicionalni životni scenario Bude, već scene i ikone popularne kulture. Umesto slika heroja koji se bore protiv demona, umetnik se odlučio za se savremenu manifestaciju dobra i zla.

Unutar hrama  na zidovima možete da vidite oslikanog Betmena, Supermena, Predatora, pa čak i Kiano Rivsa (Neo iz Matriksa). Svemirski brodovi, rat svetova i napad na našu planetu – samo su neke od scena koje krase unutrašnjost ovog krajnje neobičnog budističkog hrama.

Usred prizora razaranja i haosa, sa zlatnim cvetovima koji ga okružuju, mirno sedi bijeli Buda ispred još većeg Bude koji je okružen anđelima koji lebde prema nekom nebeskom kraljevstvu…

 

 

 

 

Ostavite komentar