Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Zašto NA PROZORIMA holandskih zgrada NEMA ZAVESA?

Dok šetate uz niz uskih, visokih, spojenih kuća sa najviše pet spratova i tri uska prozora po spratu - na tim prozorima nećete videti zavese

Autor: K1 info/ nationalgeographic.rs

29/11/2022 > 20:30

podeli vest:

Zašto NA PROZORIMA holandskih zgrada NEMA ZAVESA?
Foto: Pixabay.com


Holanđani su poznati kao veoma prijateljski nastrojen narod, a zdravlje, sigurnost i sveopšte zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži. Takođe, njihova kultura se opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica.

Ako ste ikada posetili zemlju lala i vetrenjača, sigurno ste osetili opisanu atmosferu, kao i doživeli da njeni stanovnici nemaju problem sa deljenjem svoje privatnosti. Jedan od pokazatelja navedenog je to što na retko kom prozoru možete da vidite zavese.

Holandska arhitektura i stambene zgrade obično budu prvi povod za oduševljenje posetilaca. Sve zgrade vizuelno su slične, jako uske i visoke, a dominantni materijali su cigla i drvo.

Nekada davno, država je oporezivala gradnju u širinu, a Holanđani su se snašli pa su svoje nekretnine počeli da grade u visinu kako bi plaćali manje poreze.

Foto: Pixabay.com

 

Šetajući ulicama holandskih gradova, posebno uveče, moći ćete da zavirite u tuđe domove i vidite njihovu unutrašnjost. Holanđanima to nije neobično, upravo suprotno, poželjno je, prenosi Klik.hr.

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potiče još iz srednjeg veka, od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da skrivaju, a da zavese na prozorima mogu upućivati na suprotno.

Holanđani se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Postoji i priča da zavese na prozore ne stavljaju jer žele drugima da pokažu koliko su imućni, a dom smatraju doslednom prezentacijom toga.

Trendovi u dizajnu enterijera se naravno menjaju, pa se danas nađe i poneki prozor sa zavesama, ali generalno, ovo neobično pravilo se zadržalo.

 

Ostavite komentar