Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Srbija je NAJBOLJA DESTINACIJA u Evropi za putnike sa MALIM BUDŽETOM

Cena goriva, putarina, rentanja automobila i smeštaj svrstavaju Srbiju na prvo mesto liste u kategoriji budžetskih putovanja

Autor: euronews.rs

18/07/2022 > 02:46

podeli vest:

Srbija je NAJBOLJA DESTINACIJA u Evropi za putnike sa MALIM BUDŽETOM
Foto: Pexels.com


Dve godine kovid mera, rat u Ukrajini i dramatično povećanje cene goriva uticalo je na ovogodišnje trendove kada su putovanja u pitanju. Podstaknuta ovim trendovima, platforma Kayak je razvila sveobuhvatni indeks putovanja za 2022. godinu, odnosno jedinstvenu bazu podataka sa uvidom u specifičnosti za određenu zemlju. 

Analizirane su i rangirane 33 evropske zemlje prema 24 pojedinačna faktora. Te zemlje su potom grupisane u pet tipova putovanja - budžetska, održiva, za kampovanje na otvorenom, udobnost i infrastruktura i priroda i znamenitosti.

Među najbolje ocenjenim zemljama u tih pet grupa našla se Srbija, kao najbolja destinacija za putnike sa malim budžetima.

Srbija je prva u kategoriji budžetskih putovanja koje rangira zemlje prema faktorima cena kao što su gorivo, iznajmljivanje automobila, smeštaj i putarine. U svetlu povećanja cena energenata, to znači da bi Srbija ovog leta mogla da privuče više stranih turista kojima je ovo važan faktor pri planiranju puta.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović/bs

 

Kayak napominje da Srbija uz sve pogodnosti za vozače, pruža i impresivno razumne cene hotela - na drugom mestu posle Litvanije, jeftino iznajmljivanje automobila i parking koji se smatra najjeftinijim u Evropi.

Holandija je pobedila u kategoriji održivih putovanja, Francuska za kampovanje na otvorenom u prirodi i znamenitosti, a Švajcarska je vodeća u udobnosti i kvalitetu infrastrukture. Dok Nemačka predstvlja raj za automobile, sa svojom velikom mrežom puteva, brojem stanica za punjenje električnih vozila i činjenicom da ima manje saobraćajnih nesreća od većine drugih zemalja na listi.

 

Ostavite komentar