Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Znate li kako izgleda NAJVEĆA VEŠTAČKA PLAŽA na svetu? Ne znaju ni Španci, ali to se MENJA

Kada se u nekom momentu u 2023. godini otvori predviđanja su da će ulaznica za ovu plažu iznositi oko 10 evra

Izvor: K1info/b92.net

13/11/2022 > 22:31

podeli vest:

Znate li kako izgleda NAJVEĆA VEŠTAČKA PLAŽA na svetu? Ne znaju ni Španci, ali to se MENJA
Foto: printScreen Instagram/discoverwithlau


Najveća evropska veštačka plaža koju je čovek osmislio i izgradio otvara se sledeće godine na samo 40 minuta vožnje od Madrida u gradu Alovera, provinciji Gvadalahara.

Peščani deo plaže će pokriti ogromnih 15.000 kvadratnih metara, dok je prateći “bazen” (iako zapravo više izgleda kao laguna) površine veće od 25.000 kvadratnih metara, a u nekim delovima je dubok čak dva i po metra.

Plaža Alovera prava atrakcija uz pesak i vodu, posetiocima nudi tobogane, jedrilice, sportsku opremu, zip-lajn, kao i gomilu palmi i ležaljki. U suštini će izgledati kao odmaralište na plaži, samo nekoliko stotina kilometara od obale.

Nepotrebno je reći da se izgradnja gigantske oaze od plastike, peska i vode u oblasti koja ima probleme sa vodom pokazala više nego kontroverznom.

Otkako je projekat osmišljen i najavljen 2017. godine, plaža Alovera je bila predmet mnogih političkih debata, a realizacija je nekoliko puta odlagana.

Protivnici ovog projekta kritikuju enormno korišćenje vrednih resursa poput vode, kao i ukupne troškove, koji se procenjuju na više od 15 miliona evra (12,9 miliona funti, 14,9 miliona dolara).

Ipak, tvorci Alovere računaju da projekat neće biti toliko ekološki nepogodan.

Na web-stranici se navodi da će potrošnja vode na lokaciji biti slična količini koju bi 80 domova iscrpelo za godinu dana i da će trošiti mnogo manje vode od recimo ozelenjavanja ovakve površine. Bazen će takođe biti opremljen “tehnologijom protiv isparavanja”, šta god to značilo.

Kada se u nekom momentu u 2023. godini otvori predviđanja su da će ulaznica za ovu plažu iznositi oko 10 evra, a kako se nalazi u blizini Madrida procenjuje se da će posećenost biti značajna.

 

Ostavite komentar