Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

RUTA DO KRAJA SVETA Park koji je 8. svetsko čudo i samo za VELIKE DEČAKE

Tores de Pejn je najveći i najposećeniji čileanski park, a privlačnim ga čiini i različita avantura ponuda

Autor: Pun kofer

13/07/2022 > 09:53

podeli vest:

RUTA DO KRAJA SVETA Park koji je 8. svetsko čudo i samo za VELIKE DEČAKE
Foto: Unsplash.com


Pre skoro deset godina čileanski Nacionalni park Tores del Pejn proglašen je osmim svetskim čudom u istraživanju koje je sproveo Virtual Tourist, u konkurenciji 300 različitih destinacija.

Malo je reći da je ovo titula koja intrigira više nego Uneskova baština ili naziv nacionalnog parka. Pa, po čemu je ovaj park takvo čudo?

Najpre, treba napomenuti da je reč o nacionalnom parku punom planina, glečera, jezera i reka, a smešten je u južnoj čileanskoj regiji poznatoj pod imenom Patagonija.

Najpoznatiji i najprepoznatljiviji deo ovog parka je planinski lanac sastavljen od tri granitna tornja. Reč pejn označava plavu boju, a tores stubove. Posmatrani izdaleka, ovi stubovi se samo nijansom razlikuju od plavetnila neba iznad i iza sebe, te vode ispred sebe.

Tornjevi nose imena  Torres d'Agostini , Torres Central  i  Torres Monzino, a uzdižu se i 2.500 metara iznad nivoa mora.

Upravo to je možda i najlepši prizor koji je doveo do titule svetskog čuda, ali treba uzeti u obzir i činjenicu da se ovde nalaze i neka od najlepših glacijalnih jezera na svetu: Grey Pehoe, Nordenskiold i Sarmijento.

Tores del Pejn je najveći i najposećeniji čileanski park, a ono što ga čini još privlačnijim je i činjenica da je to zadnji deo tzv. Rute do kraja sveta.

Takozvana staza W je planinarska staza koja obilazi najveće turističke atrakcije parka Tores del Pejn, a dugačka je preko 60 kilometara. Ime je dobila po obliku slova W koje se vidi kad se posmatra iz ptičje perspektive, a putem se nalaze planinarske kućice i mesta na kojima je moguće kampovanje.

Dobro je znati da, ako krenete u ovaj pohod, nećete u potpunosti biti prepušteni na milost i nemilost divljini, a opet ćete doživeti ono najlepše od nje.

Ostavite komentar