Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Najtanji mehanički sat na svetu košta kao - nekoliko Ferrarija

Saradnja slavnih imena u proizvodnji satova i automobila nije nešto neobično, ali ova prevazilazi sve dosad viđeno

Autor: K1/index.hr

11/07/2022 > 09:02

podeli vest:

Najtanji mehanički sat na svetu košta kao - nekoliko Ferrarija
Foto: Richard Mille/Ferrari

Ričard Mile je jedan od najcenjenijih proizvođača satova, a njegova saradnja s najpoznatijim imenima u auto industriji redovno urodi remek-delom. Tako je sat nastao u saradnji s McLarenom u čast modela Speedtail ponuđen po ceni od čak 821.000 evra. Čak i u tom slučaju nije bilo narušeno "nepisano pravilo“ da sat ipak mora da bude jeftiniji od automobila s kojim se "bratimio". 

Najnoviji proizvod ipak ide korak dalje. Nakon što su nedavno Mile i Ferrari udružili snage, sada imaju i prvi proizvod o kojem će se govoriti još godinama. Ime mu je RM UP-01, a u pitanju je najtanji mehanički sat na svetu. Verovali ili ne, debljina mu je tek 1.75 mm, što znači da je tačno 0.05 mm tanji od direktnog rivala, modela Bulgari Octo Finissimo Ultra. Primera radi, vlas kose je debljine 0.017 do 0.18 mm.

Veći deo vidljive konstrukcije izrađen je od legure titanijuma s primesama aluminijuma i vanadijuma. Pomični deo sata debljine je tek 1.18 mm, što je takođe svetski rekord. Ima rezervu od 45 sati što znači da ćete morati da ga navijate relativno često.

Vodootporan je do dubine od 10 metara, a može da podnese izuzetno jaka opterećenja. Ako se pitate koliko im je trebalo da osmisle i naprave ovaj sat, iz kompanije kažu da su ugrubo potrošili oko 6.000 radnih sati. 

Na tržištu će biti ponuđeno tek 150 primeraka ovog zaista posebnog ručnog sata, a svaki će biti ponuđen po ceni od - 1.85 miliona evra. 

Ostavite komentar