Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

DUGA KOJA TEČE: Ova reka u Kolumbiji je NAJLEPŠA NA SVETU

"Reka pet boja" ili "Tečna duga", poznata je po upečatljivim bojama i jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija

Autor: K1/earthlymission.com

06/07/2022 > 09:00

podeli vest:

DUGA KOJA TEČE: Ova reka u Kolumbiji je NAJLEPŠA NA SVETU
Foto: es.wikipedia.org


Caño Cristales je kolumbijska reka koja se nalazi u Nacionalnom parku Serrania de la Macarena (provincija Meta) i pritoka je reke Guayabero.

Ovaj prirodni dragulj otkrila je 1969. godine grupa lokalnih farmera.

Caño Cristales  najčešće zovu "Reka pet boja“ ili "Tečna duga“, i poznata je po svojim upečatljivim bojama.

Foto: es.wikipedia.org

 

Korito reke od kraja jula do novembra je obojeno žutom, zelenom, plavom, crnom, a posebno crvenom bojom (izazvano biljkama Macarenia clavigera).

Ukupna dužina Caño Cristalesa je 100 kilometara, kažu da u njoj nema ribe, a nalazi se u planinskom regionu okružena pašnjacima.

 

 

Kao planinska reka, duž toka nalazi možete videti mnogo brzaka i vodopada. Kružne jame poznate kao "džinovski kotlovi" mogu se naći u mnogim delovima korita reke, a formirane su od šljunka ili komadića tvrđeg kamenja.

Kada jedan od ovih tvrđih fragmenata stene padne u jednu od šupljina, vodena struja ga rotira i počinje da se urezuje u zid šupljine, povećavajući dimenzije jame.

 

 

Turisti nisu mogli da posete Caño Cristales 20 godina, od 1989. do 2008. godine, uglavnom zbog gerilskog rata u tom području, ali i zbog potencijalnog negativnog uticaja koji bi imali na stanište.

Od 2009. godine posetioci mogu da obiđu ovo područje ali sa ovlašćenim turističkim agencijama.

 

 

 

Ostavite komentar