Lifestyle > Putovanja & Hedonizam

Katarina otkriva koja MESTA U SRBIJI MOŽETE DA POSETITE ZA MALE PARE: Priroda je božanstvena, a imaćete savršene slike

Katarina Lazić, travel blogerka, dala nam je listu savršenih ideja za kratak predah u našoj lepoj zemlji

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

29/01/2024 > 22:04

podeli vest:

Katarina otkriva koja MESTA U SRBIJI MOŽETE DA POSETITE ZA MALE PARE: Priroda je božanstvena, a imaćete savršene slike
Foto: K1info


Jednodnevni izleti po Srbiji postaju sve popularnija turistička kategorija. Savršena su prilika da se odmorite, napunite baterije i ponovo povežete sa porodicom, ali i prirodom. Pitali smo Katarinu Lazić, travel blogerku, da nam da nekoliko ideje gde možemo da otputujemo za vikend. 

Kako kaže, koliko god putovala van Srbije, nešto čemu ću se uvek vraćati i što će uvek imati posebno mesto u njenom srcu - jesu jednodnevni i višednevni izleti po Srbiji! Stoga, ovo su neke od njenih omiljenih vikend destinacija. Kafa sa pumpe, spušteni prozori, muzika na radiju i neka vikend počne!

Sremska Mitrovica i Specijalni rezervat prirode Zasavica

- Lično smatram da je Sremska Mitrovica jedan od nepravedno potcenjenih gradova u Vojvodini, tim pre što je reč o carskom gradu, koji je još za vreme rimskog carstva bio izuzetno značajan. Danas, u ovom gradu se nalazi mnogo ostataka iz tog perioda, a ni šesnaestina njih nije još uvek istražena ni iskopana, stoga dok koračate ulicama Sremske Mitrovice zapravo koračate iznad vekova i milenijuma istorije - objašnjava za K1info.rs Katarina Lazić. 

Koliko je to ludo?! Nedaleko od ovog grada nalazi se pravi raj u gotovo netaknutoj prirodi – Specijalni rezervat prirode Zasavica. Ukoliko želite da se zadržite u ovoj idili, Katarina preporučuje smeštaj Buzzoffski Cabins – reč je o montažnim kućicama usred rezervata, u kojima postoji čak opcija da zaključate svoje elektronske uređaje i zaista uživate u kadrovima u kojima se nalazite.

 

 

 

Prolom banja i Đavolja varoš

- Zauvek ću biti privržena jugu, te tako i ovim dvema lokacijama. Prolom banja nalazi se na takvom podneblju na kom se samo – diše. Budite sigurni da takav mir u plućima nećete na drugom mestu bolje osetiti. Pritom, reč je o banji koja nije još uvek naročito turistički izvikana, tako da ćete zaista moći da uživate u miru i tišini. Nedaleko od Prolom banje nalazi se srpsko svetsko čudo – Đavolja varoš. Sve priče koje se o ovom fenomenu ispredaju nisu dovoljne da vam predoče ono što se ovde nalazi, sve dok to lično ne doživite - kaže Lazićeva. 

Bonus informacija: na ulazu u Đavolju varoš nalazi se nekoliko štandova na kojima lokalci prodaju predivna domaća vina od kupine i borovnice, što nikako ne smete propustiti da pazarite!

 

 

Golubac i Golubačka tvrđava

- Ovo je jedna od lokacija o kojima već i vrapci na granama pričaju, ali sa debelim razlogom. Po mom mišljenju, najimpozantnija tvrđava na Dunavu, koja je u poslednjih nekoliko godina toliko lepo i pedantno obnovljena i uređena, da je pravo zadovoljstvo boraviti ovde. Naročito ako je sunčan dan i ako su prijatelji i porodica sa vama. Šetalište uz Dunav u Golupcu jednako oduzima
dah, a ono što je mene lično u ovom gradu kupilo jeste činjenica da maltene u koji god restoran da sednete na ručak – nećete zažaliti, ponuda je fenomenalna
- ističe ona. 

Lepenski Vir i Đerdapska klisura

Nikada neće, kako kaže,  prestati da je fascinira podatak da su meštani Lepenskog Vira na ovom mestu stvorili prvu urbanu zajednicu Evrope.

- I nikada neće prestati da me fascinira da se baš takav lokalitet nalazi u našoj državi. Kakva čast! Nedaleko
od Lepenskog Vira ne smete propustiti krstarenje Đerdapskom klisurom
– jednim od najlepših delova toka magičnog Dunava - navodi Katarina. 

Na samoj prirodnoj granici između Rumunije i Srbije, ova klisura i prizori kojima ćete svedočiti sa vode ostaće vam urezani u sećanju kao najreprezentativniji primeri lepote i izobilja naše Srbije.

 

 

Stopića pećina i vodopad Gostilje

Kad se u turističkom kontekstu pomene Zlatibor, u poslednjih nekoliko godina nažalost ne nadolaze tako lepe asocijacije. Međutim, okolina Zlatibora i dalje čuva onu pravu prirodu po kojoj je ova planina nadaleko poznata.

- Jedan od tih primera je vodopad Gostilje, vodopad u kom se navodno stanište vile, prema predanju meštana. Sudeći po izgledu ovog predela, ni ne čudi i teško je posumnjati u to. Nedaleko od ovog vodopada nalazi se Stopića pećina, koja se i dalje istražuje i svake godine sve više i više prokopava, tako da tek sledi da vidimo šta će se sve u ovoj pećini otkriti. Za sad, ono što najviše mami posetioce su čuvene bigrene kade – specifični oblici refelja, u kojima se nakon kišnog perioda skuplja voda i pada preko drugih kada, kreirajući time pravu igru oblika i zvuka - zaključuje naša sagovornica Katarina Lazić. 

Da li ste već posetili neke od pomenutih lokacija i, ukoliko jeste, koji su vaši favoriti i zašto? Pišite nam!

Ostavite komentar